Vad är en Genius Grant?

Ett geni bidrag är en term som vanligen används för att beskriva pris som ges till värnpliktiga av MacArthur Fellows programmet. Den geniala bidrag, vilket har delats ut årligen sedan 1981, är en något mystisk pris som ger godkänt kandidaterna ekonomiskt stöd i hopp om att stimulera och uppmuntra sina karriärer. Vinnare av MacArthur stipendiater bidraget kommer från många olika samhällsgrupper och studieområden, och har omfattat poeter, dramatiker, molekylärbiologer, antropologer, matematiker och kompositörer, bland många andra.

MacArthur Foundation är en stor, Chicago-baserad organisation som erbjuder en rad bidragsansökningar program. Grundarna, John och Catherine MacArthur var en extremt framgångsrik gift par som skapade organisationen för att stödja kreativitet på många områden. Även om de flesta bidrag som erbjuds av MacArthur Foundation tilldelas genom en långvarig tillämpning och översyn, geniet bidraget processen är något mer komplicerad.

Processen för att ta emot ett geni bidrag är något ogripbart för en utomstående betraktare. En utse styrelse på cirka 100 experter föreslår möjliga kandidater till att ta emot bidrag. Styrelsen whittles kandidaterna ner till ett antal mottagare, i allmänhet mellan 20-40 individer. Vinnarna meddelas per telefon och har oftast någon tidigare kunskap om deras nominering. Enligt MacArthur Foundation, är vinnare till att den finansiella belöning ges för att främja fortsatt kreativitet och spetskompetens, men är inte baserad på specifika tidigare framgångar eller ges med förhoppning om senare ersättning.

Namnet "snille bidrag" kommer från gemensam användning och inte är det uttryck för MacArthur Foundation. Även mottagarna betraktas allmänt vara exceptionella begåvningar inom sina områden, inte bidraget grundar sig på IQ-tester eller någon form av intelligens åtgärd. Detta kan leda till viss förvirring, eftersom vissa mottagare har kommenterat att de förväntas vara överlägsen på allt från teoretisk fysik till brädspel, även om deras genialitet bidrag gavs ett erkännande av kompetens som koreograf.

vinnare geni stöd som erbjuds av MacArthur Foundation har ett enastående rekord av framgång och prestation. Tidigare mottagare har tagit med filmaren John Sayles, som firade arbetar som manusförfattare och regissör spänner flera decennier och många genrer. Robert Payne, en noteras zoolog och konservativa som upptäckte mönstret och attribut av knölval sång, fick ett geni bidrag 1984. År 2006 var ett MacArthur karl läkare D. Holmes Morton, en läkare anslås till förbättringar av barns medicin och redan välkända för hans studier av den genetiska sjukdomar hos barn i Amish och Mennonite samhällen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.