Vad är en Cruciverbalist?

En cruciverbalist är någon som är specialiserat på konstruktion av korsord, eller på att lösa de korsord och liknande spel ord. En av de mest uppmärksammade cruciverbalists i världen är Will Shortz, som har arbetat särskilt för New York Times och National Public Radio i egenskap av en redaktör och "pussel master . "Cruciverbalists finns att skapa och lösa korsord i olika inställningar, från offentliga tävlingar för att det redaktionella skrivbord av småstad tidningar.

Ursprunget av begreppet "cruciverbalist" verkar ligga på 1980-talet, när termen först började dyka upp på en regelbunden basis, även om det är svårt att spåra det första utbrottet av detta ord, än mindre som myntade det. Det är en backformation till latin, även de latinska orden för "cross" och "ord" i en hyllning till den berömda korsord, en typ av ord pussel som innebär att fylla i rutor i ett rutnät med ord som kan läsas vertikalt och horisontellt .

När det gäller en person som konstruerar korsord, en cruciverbalist fastställer korsord näten och skapar ledtrådar för att hjälpa människor fylla dem i. Vissa tidningar behålla sina egna korsord beslutsfattare, medan andra kan använda syndikerat korsord, eftersom konstruera korsord faktiskt kräver en hög grad av skicklighet, och det kan bli mycket dyrt och tidskrävande. En cruciverbalist skall ha en bred ordförråd, förmåga att generera lämpliga ledtrådar, och kunskapen att bedöma svårigheten att ett pussel, från lätt till extremt utmanande.

Cruciverbalists som gillar att lösa pussel kan göra detta på ett är tillfälliga, som arbetar korsord i tidningen eller i pussel böcker, eller så kan de faktiskt använder korsord som bas för konkurrensen på korsord mästerskap. Arbeta korsord kan ibland också vara en del av psykologisk behandling eller utbildning för att utöka ordförrådet och leka med ord. Liksom andra stapelleksaker, korsord tryck hjärnan att arbeta hårdare, och regelbundet göra korsord kan vara positiv för kognitiv funktion.

Även en cruciverbalist specialiserat på korsord, han eller hon kan också plaska i relaterade ord spel, inklusive jumblers, anagram, och så vidare, med en mängd olika ordspel för att bygga om kompetens och utvidga ordförrådet, samtidigt som man uppmuntrar hjärnan att tänka flexibelt och kreativt när man konfronteras med ordet pussel. Det är inte heller ovanligt att se en cruciverbalist som är förtjust i brädspel som integrerar ordlekar och språkliga färdigheter, och dessa spel kan användas för att hålla någons kompetens skarp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.