Hur blir jag en Utrikeskorrespondenten?

Någon som vill bli en utrikeskorrespondent har ett antal olika sätt att utöva denna karriär. Det viktiga att vara medveten om är att journalistik är en konkurrenskraftig industri, och tider för utländska korrespondenter är hett omtvistade. Inte minst beror detta på att många medier organisationer skära ned sina budgetar och därefter minska antalet utomeuropeiska korrespondenter de har, nedskärningar eller undanröja utländska byråer, och sourcing syndikerat material för utländsk nyhetsrapportering. Detta gör det svårare att hitta ett arbete än någonsin tidigare.

Vissa människor är intresserade av journalistik karriärer börjar med att gå i skolan. Program i journalistik erbjuds på många högskolor och universitet. En studerande som vill bli en utrikeskorrespondent skulle kunna ta kurser samtidigt som de arbetar på praktik och arbetstillfällen för att få arbetslivserfarenhet. Många journalister menar att samtidigt journalistik skola kan vara värdefullt, och en viss grad kan bidra till att få ett jobb, är praktisk erfarenhet nyckel, och ju tidigare folk börjar arbeta, desto bättre.

Efter journalistik skola, skulle en-vara utrikeskorrespondent kan vända sig till en specifik nyhetsbyrå. Det är inte ovanligt att placeras lokalt först, och kunde flyttas till en utländsk byrå senare. Journalister som inte är krävande om resmål är mer sannolikt att hitta ett arbete de vill. I stället för att insistera på att sändas ut till en kort lista med platser, någon som vill bli en utrikeskorrespondent bör ange allmänt intresse. Efter att ha kunskaper i främmande språk och resor erfarenhet hjälper också.

Andra människor väljer att träda in på marknaden som frilansare. Några frilansande utländska korrespondenter har avslutat utbildning vid journalistik skolor, medan andra helt enkelt arbetade sig upp på att bli en utländsk korrespondent. Frilansare flytta vanligtvis och beck historier från sin plats. Med erfarenhet, kan en frilansare så småningom kunna beck berättelser som innebär resa till nya platser, med hjälp av urklipp och referenser som bevis för att visa att de kommer att kunna generera en god historia.

Oavsett om frilans eller inte, någon som vill bli en utrikeskorrespondent måste vara beredd att alltid vara på jakt efter nya berättelse och föremål för intresse. Det är viktigt att vara flera steg före för att fånga nyheter medan följande sociala trender som kan ge längre, mer förklarande bitar. Även när en journalist inte fungerar på ett specifikt arbete, han eller hon bör observera, skriver, fotograferar, gör intervjuer och samlar material till nästa nyhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.