Vad betyder en Indexer göra?

En indexerare organiserar information och skapar ett index som kan användas för att lokalisera denna information. Varje gång någon öppnar en facklitteratur bok och knäppa till index att leta upp något, hon eller han utnyttjar en indexerare hårt arbete. Indexerare kan indexera böcker, tidningsartiklar och andra typer av publikationer. De får också föreskriva uttag och databasing tjänster, beroende på deras olika expertområden och de områden där de arbetar.

Konventionellt, författare ansvarar för sina egna indexering. Det är dock indexera en mycket specialiserad kompetens, och de flesta författare är inte upp till uppgiften. Därför har de hänvisat jobbet till en indexerare. Indexerare arbetar vanligen på frilansbasis, utför arbete på ett jobb genom jobb basis. En del kan arbeta för förlag, med stora förlagen upprätthålla en personal indexerare. Fördelen med att arbeta som personal indexeraren är stabil sysselsättning samt tillgång till stil riktlinjer som kan vara till hjälp vid utveckling av ett index.

Även datorprogram kan försöka att skapa ett index för en bok, tar det vanligen färdigheterna hos en indexerare att göra jobbet rätt. Datorer är mycket bra på konkordans, där datorn identifierar där vissa ord eller fraser, och några är intelligenta nog att avgöra hur relevant ett utseende är, men datorer kan fortfarande göra misstag.

En indexerare läser igenom en bok, ta emot bevis som omfattar sista sidnummer. Indexeraren tar anteckningar av viktiga fraser och ord och där de tycks börja bygga ett index. Att arbeta som ett indexeraren är svårt, eftersom indexeraren måste tänka på behoven hos en publik, att bestämma vilken typ av termer människor kan vilja titta upp. Han eller hon måste tänka på där folk kan se ut för en tid, med en kokbok, till exempel, kanske någon som vill ha ett recept på morotskaka söka antingen "kaka, morot" eller "morotskaka" och indexeraren behöver bestämma vad som skulle vara lämpligast. Indexerare måste även ha konsekvent stil. Med andra ord, om "kaka morot" används, än någon kaka inträde i indexet skulle formateras på detta sätt, som i "kakor, choklad", "kaka, marmor", "kaka, ängel mat" och så tillbaka.

Det färdiga indexet lämnas in till förlaget, och förlaget lägger till den färdiga publikationen så att den kan skrivas ut och distribueras. Dokumentet är också vanligtvis ses över för att bekräfta att den kommer att arbeta med publicering och vara lämplig för publiken. Författaren, till exempel, kan skanna den att se till att viktiga ämnen tas upp i indexet. I en bok om kost, till exempel, kan man förvänta sig att kunna hitta termer som "kalorier", "diet", "näringsvärde," och så vidare i indexet.

Indexerare kan få utbildning genom klasser indexering certifiering och seminarier. Vissa community college och tekniska skolor erbjuder även denna typ av utbildning. Medlemskap i en professionell organisation är öppen för människor med god förmåga, och kan vara användbara för människor som vill bygga yrkeskarriären som indexerare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.