Vad är en neurokirurg?

En neurokirurg är en högutbildad specialist läkare som har ett primärt fokus att ta itu med förhållanden som påverkar perifera nerver och de viktigaste nervsystemet. Med andra ord kommer denna typ av läkare arbete på områden på kroppen som innehåller hjärnan, ryggraden, eventuellt i blodkärlen i halsen, och nerverna i kroppen. Eftersom neurokirurgen är en kirurg, han eller hon är vanligtvis inriktad på kirurgiska metoder för behandling av störningar i dessa områden av kroppen, även om dessa läkare får även höra på om kirurgi är nödvändigt, och de kan utföra andra minimalt invasiva och icke-kirurgiska ingrepp det behövs.

De flesta är specialiserade kirurger tillbringa en otroligt lång tid utbildning. Detta är definitivt sant för neurokirurgen. Dessa läkare kommer vanligtvis kompletta bostäder efter medicinsk skola som är minst sex år lång. Många neurokirurger specialiserar ytterligare genom att arbeta på ett område av kroppen som hjärna eller ryggrad, och de kan utbilda ytterligare några år för att bli experter inom ett särskilt område. Totalt kan det ta från början av college för att i slutet av utbildningen, var som helst från 14 till 16 år att vara fullt utbildad som en neurokirurg.

Det är ofta missförstås som neurokirurger bara göra hjärnkirurgi. Många av dem göra en hjärnoperation på regelbunden basis, men faktiskt några av de vanligaste operationer som dessa läkare gör är på ryggraden. Både ortopediska och neurokirurger kan utföra många olika spinal kirurgi, men ortopeder kan ha vissa begränsningar här. De kan inte göra operationer inom dura eller slemhinnan i kanalen inne i ryggraden. Endast neurokirurger är utbildade för detta.

neurokirurg har också specialiserat sig på att reparera eller arbeta med det perifera nervsystemet. Detta är den del av nervsystemet som inte är placerad i den centrala nervsystemet. Det är i stort sett samband mellan det centrala nervsystemet och resten av kroppen, och bär meddelanden från eller till centrala nervsystemet via nerver och budbärare som kallas neuroner.

När nerverna blir skära eller skadade, de kan försämra funktionen. Ett villkor som framknä skadestånd tunnel syndrom nerverna i handleden och kan resultera i förlust av funktion och obehag. Det är mycket möjligt att en neurokirurg kunde göra en operation för att förbättra nervfunktion för karpaltunnelsyndrom. Många andra fall där nerver är nedsatt eller till och med sönderrivna kan innebära neurokirurgi att fixa dem.

Även om ryggkirurgi kan vara vanligast i neurokirurgi, neurokirurger absolut göra verkar på hjärnan. De kan ta bort tumörer eller sjuka hjärnvävnad, och utföra ett antal kirurgiska ingrepp som innebär hjärnan. En av fördelarna till nutid neurokirurgen är den fortsatta framsteg i medicinsk teknik. Dessa har gjort många operationer på det centrala nervsystemet mycket raffinerade och mycket mer långlivade. Med utveckling av minimalinvasiva metoder, små verktyg, robot kirurgi och laser kirurgiska metoder är neurokirurgi ett ständigt växande område, som väsentligt bidrar till möjligheten att människors välmående, även efter allvarlig sjukdom eller skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.