Vad är en antropolog?

En antropolog är någon som studerar mänskliga samhällen. Antropologi betyder ordagrant "studiet av människan," och antropologer är intresserade av moderna människor, från det att de uppstod för tusentals år sedan till nu. Det finns ett antal delområden inom ämnet antropologi, inklusive fysisk antropologi, kulturantropologi och arkeologi. Alla dessa områden syftar till att ge en djupare förståelse av människan.

antropologer är intresserade av vad som skiljer människor från andra organismer. De studerar den fysiska drag av människor, tillsammans med det mänskliga samhället, kultur, historia och det sätt på vilket människor har förändrats under historiens gång. En antropolog kan, exempelvis studera religiösa ritualer i Indien, eller titta på svarta samhället i USA. Antropologer fascineras av skillnaderna mellan människor, och de saker som gör olika grupper olika, bidra till utvecklingen av unika kulturer, och forma samhällen.

En arbetsgrupp antropolog tenderar att spendera mycket tid i området, vilket gör observationer av tidigare eller nuvarande mänskliga samhällen. De uppgifter som samlats in av en antropolog kan syntetiseras till ett papper eller bok som diskuterar nya upptäckter och deras konsekvenser, eller utvecklar vidare tidigare utvecklingen på området. Antropologer spår även på lång sikt förändringar i kulturer, med många är särskilt intresserad av västerländsk i utvecklingsländer. Förutom att vara kunnig inom området antropologi, kan en forskare vara också bra på statistik, historia och etnografi, den disciplin som handlar om att skapa akademiska skriftliga presentationer om olika mänskliga kulturer.

Människor som är intresserade av en karriär som en antropolog kan välja mellan ett antal college-och universitetsnivå i antropologi. Strävan efter en doktorsexamen är vanligt att personer som är allvarligt intresserade av detta område, eftersom detta kommer att erbjuda fler arbetstillfällen och forskningsmöjligheter. Det finns alltid plats för fler forskare i detta enorma och mångsidigt fält inom samhällsvetenskap, särskilt när folk väcka ny, innovativ, och unika idéer till bordet.

Som vissa andra akademiska discipliner, antropologi har ibland använts för tvivelaktiga ändamål. I det 18th århundradet, till exempel, försökte vissa antropologer att bevisa att det fanns kategoriska skillnader i intellekt, kulturell förfining och social utveckling mellan människor av olika raser, och därmed befästa och motivera rasism. Fysisk antropologi i synnerhet använts för att överdriva påståenden om rasskillnader. Tack och lov, rasistiska attityder har i stort sett avvek på antropologi, och samtidigt moderna antropologer kommer att fritt erkänna att det faktiskt finns fysiska, kulturella och sociala skillnader mellan olika raser, skulle de inte heller hävda att dessa skillnader innebär överlägsenhet eller mer sofistikerade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.