Vad är en andra karriär?

En andra karriär kan definieras på flera sätt. Vissa personer arbetar på en karriär direkt efter college och sen hitta 10-20 år senare de är inte helt nöjd med sitt yrkesval. De kan besluta att de vill fokusera sin energi på annat håll och slå in på en annan jobb väg. Detta kan ta dem tillbaka till skolan för utbildning i ett annat område, eller också stannar de kvar i samma typ av verksamheter där de har arbetat tidigare, men väljer att arbeta på ett helt annat område. En revisor, till exempel, kan besluta att söka jobb i mänskliga resurser i stället, men på samma företag.

Ibland är en andra karriär som definieras som ett jobb eller yrke du ta på efter fyllda 50, eller efter att du har pension från din första yrke. I många fall för att ta pension eller betalning av socialförsäkringsavgifter, kan du lämna ditt nuvarande jobb. Men som livskvaliteten ökar för människor i 50, och eftersom livslängden ökar, många människor inte nöjda med pensionering vid en så tidig ålder, och skulle vilja arbeta så länge de kan. Ekonomiska intressen såsom för lite pension lönen, kan inspirera andra att satsa på en andra karriär.

Göra ett jobb skift eller karriär förändring i mitten av livet för att senare i livet kan vara en utmaning, eftersom när vi åldras vi tenderar att få mer ekonomiskt ansvar. Vi kanske har barn att ta hand om, hus betalningar att göra, och gott om skuld som måste beaktas när vi skulle hoppa från en karriär till en annan. Om du funderar en karriär förändring, är det en god idé att undersöka vilka typer av yrken som gör att du kan få den inkomst du fortfarande behov av att stödja dig och din familj och eventuellt jobb utbildningsmöjligheter som gör att du kan fortsätta att arbeta medan du tränar, eller som är av kort varaktighet. Ett lyckligt fåtal har tillräckligt med pengar så att de väl har råd att hoppa från en hög utbetalande jobb till en låg betala en, som att gå från ledare för ett framgångsrikt mjukvaruföretag till högstadiet matematiklärare. De flesta andra människor måste ta hänsyn till ekonomiska konsekvenser av att välja en andra karriär.

Eftersom många tycker att behovet av en andra karriär någon gång i livet, finns det ett flertal olika utbildningsanordnare skolor, professionella högskolor och ackrediterade högskolor som erbjuder utbildnings-eller utbildningsprogram med flexibel arbetstid för personer som arbetar. Klasser eller utbildning får äga rum på natten, över helger eller ibland till och med online. De kan vara dyr, särskilt när du tittar på privat ackrediterade högskolor, men de kan utbilda dig till en andra karriär medan du fortfarande kan arbeta i din första karriär.

För personer i pensionsåldern, som börjar en andra karriär kan vara lite mer utmanande. Åldersdiskriminering kan finnas i vissa områden, och vissa människor försummar arbetar för chefer som är betydligt yngre än dem. Ibland chefer känna sig obekväma uthyrning eller övervaka anställda gammal nog att vara deras föräldrar. Även om åldersdiskriminering borde tekniskt inte finns på arbetsplatsen, det finns många pensionärer som vittnar om svårigheter att hitta arbete.

En stor resurs för människor som överväger en andra karriär efter pensioneringen är den amerikanska föreningen för pensionärer (AARP). De har listor för medlemmar på de mest "ålder-vänliga" företag att arbeta för när du går i pension. Utvärdering av sådana företag och områden där åldersdiskriminering är minst närvarande kan hjälpa dig att fatta beslut om vad ditt nästa karriärsteg bör vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.