Vad gör arkeologer göra?

inom arkeologin är ett vetenskapsområde som studerar i första hand förhistoriska kulturer för att ge oss information om hur människor levde och samverkade i det avlägsna förflutna. Det här fältet tillhör de större vetenskapen antropologi. Arkeologer tillbringar ganska mycket tid schaktning och analysera material som finns under jord på gräva webbplatser.

Digs finns över hela världen och det arbete det kan vara både tidskrävande och mödosamma. När arkeologerna göra fynd om tidiga kulturer, kan det vara mycket spännande. Ny "hittar" lägg till vår kunskap om hur människor levde före oss.

Arkeologer är inte den romantiska Indiana Jones typ, för det mesta. De är också inte paleontologer som gräva upp dinosaurier. Den enda begravda djur arkeologer skulle finna relevant för deras studier är domesticerade djur eller djur som utgjorde en del av en gammal kultur mat källa.

Arbetet beträffande en gräva webbplats kan ibland mödosamt långsamt. Jord måste analyseras en liten mängd i taget för att hitta rester av en äldre kultur. Jordmånen är vanligtvis filtreras och kan visa upp hälften av ett gammalt verktyg eller ett fragment av ben. Dessa fynd är då kol daterade för att fastställa deras ålder. Ofta gräver inleds när en liten artefakt hittas, vilket antyder att det kan finnas ytterligare artefakter i ett visst område.

På utgrävningar, arkeologer gräver vanligtvis material i 10 av 10 fots rutor. Grävning måste göras noggrant för att inte förstöra begravd strukturer eller mindre artefakter. Tidiga arkeologer hade en olycklig vana att helt förstöra allt de grävts ut av overdigging en webbplats. Så nu går den som gräver på en webbplats så med stor försiktighet.

Som upptäckter görs, arkeologer katalogisera alla fynd, och kan senare få rapporter om sina iakttagelser. De kan fungera i kombination med social eller kulturell antropologer att göra gissningar om hur ett äldre samhälle verktyg som används eller vilken typ av gudar samhället dyrkade. Arkeologer kan även rapportera om framskjuten ställning i en kultur genom att utvärdera vissa finner att föreslå komplexa tänka eller kulturell utveckling.

Arkeologi kan vara en ganska smutsig och svårt arbete. Det innebär en hel del grävande, och minut observation av jord. Många gräver är i oförminskad varma platser, utan tillgång till dusch eller badrum. De flesta arkeologer är dock alltför fascinerad av resultaten av utgrävningar att tänka sådana umbäranden.

De flesta arkeologer arbetar med universitet eller museer, och en del av deras uppgift är att skaffa kapital till utgrävningar. De kan också anställa studenter på gräver ha extra människor eller womanpower på jobbet. Eleverna arbetar oftast utan lön, men uppskattar den utbildning de får i sina valda området.

En intressant titt på området för arkeologi är James Michener fiktiv roman Källa , där man utvärderar en gräva plats i utvecklingsländerna staten Israel. Det är särskilt fascinerande i sitt sätt att knäppa tillbaka i tiden att berätta historien om hur gamla judarna och tidigare folk fungerade i det kulturellt mycket rika områden som nu utgör staten Israel. Även några av de grävande taktik är omodern, romanen fortfarande ringer sant i sitt väsen arkeologi, som historien om dessa personer har fictionally rekonstrueras att ge oss information om våra föregångare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.