Vad är en sjukhusfysiker?

En sjukhusfysiker är ett hälso-och sjukvårdspersonal som gäller medicinsk fysik till olika hälsorelaterade områden och tjänster. Medicinsk fysik är en tillämpad typ av fysiken som innebär att diagnostisera och behandla sjukdomar.

De flesta av de områden som använder medicinsk fysik innebär strålbehandling och medicinsk avbildning. Hälsa fysiker garantera patientens säkerhet, samt funktion och utveckling av behandlingar. Strålskydd kan också tillämpas i samband med områden som bioteknik, medicinsk elektronik, och strålskydd.

För att bli en sjukhusfysiker bör man ha en bakgrund i allmänhet fysik, följt av en master-eller doktorandprogram i medicinsk fysik. Praktisk erfarenhet behövs också, vanligtvis i form av en vistelse eller ett sjukhus postodoctoral program. Elektroniska och datorkunskap är också nödvändiga för att förkovra sig.

Det finns ett antal arbetsplatser för den medicinska fysiker, med tanke på att yrket främst finns inom tre huvudområden koncentration. Den första, kliniska service och samråd sker vanligen inom sjukhusens cancervård eller annan strålning avdelning. Detta område omfattar planeringstjänster strålterapi och behandling, mätning av mängden strålning som krävs för en examen, och kvalitet och riskhantering.

Ett hälsa fysiker som arbetar med forskning och utveckling kan leda ett team av medicinska forskare. Tillsammans kan föra ett antal forskningsprojekt, som omfattar testning av olika datorer och andra tekniska program, utveckling av ny teknik strålning mätning, och läran om hur kroppen reagerar på strålbehandling, bland andra möjligheter. Dessa verksamheter får utföras inom ett sjukhus, forskning labb, eller andra medicinska utrymmen.

Undervisning är det tredje huvudområdet för koncentration en sjukhusfysiker kan välja att delta, som äger rum antingen vid en högskola eller ett universitet. På både examen och grundutbildningsnivå, en sjukhusfysiker får lära framtida teknologer, medicinstuderande, läkare bosatt och kolleger sjukhusfysiker i strålning processer. Han eller hon kan också undervisa kurser om radiobiologiska och biofysik.

sjukhusfysiker löner varierar beroende på en mängd olika faktorer, bland annat erfarenhet och arbetsplatsens läge. De högt betalda sjukhusfysiker arbetar typiskt för ett privat företag eller praxis. Sjukhusfysiker som arbetar för regeringen, dock oftast få en lägre inkomst än sina privata motsvarigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.