Vad är en Forensic kemist?

en rättsmedicinsk kemist är en kemist som tillämpar sina kunskaper för analys av bevis från brottsplatser. Förutom att utföra uppenbara analyser såsom utredningar av kemikalier finns på en brottsplats, är kriminaltekniska kemister arbetar med DNA-analys, undersökningar mordbrand, och en mängd andra typer av rättsmedicinsk verksamhet. Varje ämne på en brottsplats som kan innehålla spårämnen av kemikalier kan hitta sin väg till laboratoriet bänk av en rättsmedicinsk kemist för en närmare titt.

Prov av droger och kemikalier som samlats in på en brottsplats kommer att testas av en rättsläkare kemist, även om identiteten av provet uppenbart. När någon grips med kokain, till exempel, kommer den rättsmedicinska kemisten testa den för att bekräfta att det är kokain, och att leta efter spår av kemikalier som skulle kunna fungera som ett fingeravtryck för att koppla kokain till andra prover som bevisning, eller att avgöra var kokain gjordes och av vem. Kemister testar också okända ämnen, att bestämma vad de är och om de är farliga.

Normalt har ett kriminaltekniskt kemist en kandidatexamen, med ytterligare utbildning i kriminalteknik. Han eller hon kan använda specialutrustning som Masspektrometrar som kan användas i kemisk analys, och kemist är även bekant med de protokoll som är utformade för att säkerställa integriteten kriminaltekniska bevis. Förutom att arbeta i ett labb, en rättsmedicinsk kemist kan ibland bli ombedd att gå till platsen för ett brott för att samla bevis, och han eller hon kan också vittna i domstol om bevis i ett ärende.

Några mycket intressanta upptäckter kan underlättas genom rättskemi. Till exempel, om någon drunknar, ett prov på vätska i lungorna kan sändas till en rättsmedicinsk kemist för analys, och han eller hon skulle kunna ge information om var vattnet kom från, letar efter viktig information som förekomsten av klor, som kan tyda på att drunkna ägde rum i en pool, eller spårämnen som tyder på att vattnet är förmodligen marina ursprung.

Även en rättsmedicinsk kemist ses ofta som någon som arbetar i frontlinjen av moderna kriminaltekniska teknik, är historien om denna ockupation faktiskt gamla. Egyptierna, grekerna, romarna, och antik kinesisk alla utnyttjade former av rättskemi för uppgifter som att identifiera spår av gifter. Även om området har avancerat avsevärt från denna period, som den antika rötter i detta fält förses erkännande, som det gamla bruket av rättskemi grunden till modern kriminalteknik genom att visa att vetenskapliga metoder kan tillämpas på brott att lösa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.