Vad betyder en scenograf göra?

En scenograf är en underhållning professionell som designar landskap. Scenografer arbetar i film, tv, teater, dans, konsert och festtåg produktion, liksom i andra områden. Alla händelser som kräver uppvisande av människor på en scen kommer att innebära en scenograf, oavsett om det är ett tal från en statschef eller en dagtid såpopera. Scenografer kan vara mycket starkt kompenseras för deras arbete, särskilt när de arbetar på stora och konst produktioner, såsom Broadway.

Historiskt har lärt många scenografer sitt hantverk genom att arbeta från grunden. De skulle starta i landskapet avdelning med uppgifter som att måla och snickra, och gradvis utveckla mer avancerade färdigheter och estetik tills de kunde arbeta designa set. De flesta scenografer i dag är utbildade konstnärer, och många har MFA examen i konst, teater produktion, eller scenografi specifikt. Under sin utbildning i konst skola, universitet eller högskola, scenografer har en möjlighet att arbeta som praktikanter i teater-produktioner och på produktioner i sina egna utbildningsinstitutioner.

Arbetet i scenografen innebär en hel del samarbete. De scenograf möter ofta först med direktören och övriga medlemmar av den konstnärliga personalen som ljusdesigners och kostymörer att diskutera estetiska vision och bild av produktionen. Någon gör en post-apokalyptisk Hamlet , till exempel, skulle förmodligen ha väldigt specifika idéer om utseende och känsla av showen som skulle föras ut i konsten design. Den konstnärliga personalen göra skisser och träffas flera gånger för att utveckla ett enhetligt utseende och känsla med inslag som kommer att komplettera varandra.

Scenografi är starkt influerad av costuming och ljus, och när konst designers arbetar tillsammans, kan resultaten bli fantastiska. Medan samordna insatser börjar scenografen också arbetet med att bygga landskap, inklusive teknik flytta kulisser och specialeffekter med natur. Det är också vanligt att scenografen att arbeta med rekvisita avdelning, utveckla rekvisita som funkar bra med utseendet och känslan av seriens design.

scenograf övervakar besättningar på elektriker och snickare under byggnationen, håller andra medlemmar i det kreativa teamet informeras om utvecklingen och arbetar för att göra justeringar som uppsättningarna, kostymerna, ljus, rekvisita och skådespelare alla börjar komma samman. Målet är att leverera en färdig och fungerande som i tid, med scenografen kvar på ringa vid problem utvecklas.

I en bransch som tv, kanske en scenograf att uppmanas att göra många enheter en vecka att förse behov av en produktionsanläggning, och måste balansera tillgängliga filma utrymme med behov av showen. För en teatralisk produktion, kan scenografen har veckor eller månader att utveckla satser för en enda produktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.