Vad betyder en kommentator göra?

En commenter är någon som ger kommentarer om evenemang, aktuella frågor, nyheter, eller ett specifikt ämne av intresse. Kommentatorer arbete runt om i världen i en mängd olika inställningar. Många arbetar i radio och TV, erbjuder kommentar i radion eller TV, och en del kan också bidra till tryckta medier med skriftlig kommentar. Vissa kommentatorer blivit mycket välkänd, Edward R. Murrow, till exempel, var en berömd TV journalist och kommentator.

Ett område där kommentatorer är vanligt förekommande är idrottsevenemang, där de kan kallas Sportjournalister eller färg kommentatorer, beroende på typen av kommentarer som de erbjuder. På radion, beskriver en sportkommentator de åtgärder så att människor kan följa med på hemmaplan. På TV, färg kommentatorer ger fakta och information, kommentar om spelet, och det material som de tror kan vara intressant för tittarna hemma.

Kommentatorer kan också ha regelbundna kolumner, sända eller tryckta, i vilket de kan tala om en rad olika frågor. Politiska kommentatorer, ibland kallade förståsigpåare, är mycket vanliga och tenderar att närma politik från ett visst perspektiv. En konservativ kommentator, till exempel skulle diskutera politiska utvecklingen från en konservativ synvinkel. Kommentatorerna kan även kommentera globala frågor, ekonomi, socialpolitik och så vidare.

En kommentator kan också välja att analysera och diskutera nyheter, konstnärliga medier, och andra ämnen av intresse. Kommentatorer som diskuterar konst tenderar att vara mer sällsynta. I samtliga fall gör en kommentator ofta gästspel i lokaler där han eller hon normalt inte visas, eftersom kommentatorer erkänns som myndigheterna på de teman som omfattas. Till exempel kan en radiostation inbjuda en välkänd ekonomisk kommentator att göra en gäst plats att diskutera en aktuell ekonomisk fråga.

Att arbeta som en kommentator är hårt arbete. Dessa yrkesgrupper måste hålla jämna steg med ständiga nyheter utvecklingen, men arbetar på deras kolumner och material, som ofta är beredda i förväg. Att vara kommentator kan kräva resa, och behovet av ständigt nya material. När en kommentator förbereder sig något varje dag i år, kan det börjar bli en utmaning att få nytt material till tittare, lyssnare och läsare.

Någon som vill bli en kommentator kan vända karriären från ett flertal perspektiv. Några börjar med utbildning i journalistik och närliggande områden, medan andra kan välja att utbilda sig inom deras intresse först och sedan lära kommenterar färdigheter. Ibland kommenterar en andra karriär, vissa idrottare, till exempel, fortsätta att bli Sportjournalister eller kommentatorer färg efter sin idrottsliga karriär är över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.