Vad är yrkesvägledning?

En kallelse är en karriär eller ringa och ordet härstammar från det latinska vocare , som betyder "att ringa. " Yrkesvägledning innebär att hjälpa någon hitta sin ringa eller åtminstone en lämplig karriärval. Yrken och karriärer löst kan delas in i områden som service, teknisk, mekanisk, kreativa, hälsa och affärer.

Yrkesinriktad utbildning i stället för yrkesvägledning finns på karriären högskolor och det är oftast för nybörjar karriär . Till exempel kan en karriär college med en hälso yrkesinriktad läroplan erbjuda utbildningsprogram för sjuksköterskor: s medhjälpare och medicinsk assistent karriärer, medan affärsinriktad yrkesinriktade skolor kan ha marknadsassistent och bokföring erbjudanden program. En karriär högskola eller yrkesskola skiljer sig från vanliga högskolor och universitet som fokus är inte på akademiker, utan på utbildning studerande för en viss karriär. Yrkesutbildning eller karriär högskolor är också ibland kallas community college eller skolor handeln.

Yrkesvägledning ofta startas på gymnasiet även om vissa gymnasieskolor har också program för yrkesutbildning. Yrkesinriktad prospektering kurser erbjuder studenter möjligheten att forskningen olika karriärmöjligheter samt lär sig vilka yrkesområden de har aptitude eller talang i. T. ex. många yrkesvägledning klasserna ger prov för eleverna att testa sin förmåga att med siffror, ord, mekaniska begrepp och många fler ämnen. Tester utformade för att mäta en persons personlighetsdrag, intelligens (IQ) samt hans eller hennes huvudsakliga värden och intressen administreras och analyseras av karriär rådgivare.

När karriär rådgivare och studenterna har tittat över provet resultat kan karriärmöjligheter väljas som passar bäst för varje individ. Yrkesvägledning slutar inte där så många andra överväganden måste göras när man beslutar om en karriär riktning. Typ och antal år av utbildning måste beaktas. Lön och arbetsvillkor är andra viktiga faktorer i karriären urval. Den förväntade efterfrågan på ockupationen under nästa årtionde eller mer är en avgörande faktor när man väljer ett yrke eftersom detta påverkar sannolikheten för att hitta jobb i en viss karriär område.

Yrkesvägledning är inte bara för gymnasieelever. Snarare är det för alla som antingen starta en karriär eller byta karriär. Vissa personer kan ha flera olika karriärer i sitt liv, medan andra får stanna i samma område under hela sitt yrkesverksamma år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.