Vad är en kostym designer?

Det tar oräkneligt antal människor att steg ett film-eller teaterföreställning, och många av dem är aldrig ses av publiken i den färdiga produkten. En kostymdesigner är en av de människor som arbetar bakom kulisserna. En kostymdesigner är den person som är ansvarig för att skapa eller koppleri garderoben och stötta objekt som är viktiga för kläder av karaktärerna i föreställningen. En kostymdesigner strävar efter att fånga personligheten eller sociala status som en karaktär, utan också strävar efter att designa kostymer som fortfarande i samklang med den stämningen och den tidsperiod för framförandet.

kostym designers design dräkter med flera saker i åtanke, beroende på om de kläder som skall användas för steg eller filmproduktioner. Dräkter avsedda för teater-produktioner som kommer att löpa under lång tid, en Broadway-show till exempel, måste vara hållbara och tvättbara. Teaterkostym mönster måste ha ett bra utseende enligt scenbelysning och låta skådespelare byta dräkter snabbt om det behövs. Kostym för film tar några av dessa egenskaper i beaktande, men film kostym kräver ofta de plagg att ha mer intrikata detaljer och har mindre av ett behov av snabb förändring alternativ.

En kostymdesigner är vanligen anställd i ett av tre kapacitet: En frilansande designer, ett bostadsområde designer eller som en akademisk designer. En frilans kostymdesigner hyrs per projekt och är ofta inte enbart skyldig att arbeta på en produktion i taget. Ett bostadsområde kostymdesigner hyrs enbart av en teater eller ett företag att arbeta på sina dräkter och köra sin dräkt butik. Akademiska designers tenderar att vara professorer vid lärosätena förutom att skapa och upprätthålla kostymer till skolans teater produktioner.

En kostymdesigner inte bara design dräkter, dock. De arbetar också i nära samarbete med hår och smink specialister för att förverkliga en regissörens vision av en karaktär. Området för kostym anses vara en facklig fråga, företrädd av både Internationella Alliansen teater-scenen anställda och Förenta Scenic artister. Inte alla produktionsbolag har ett avtal med dessa fackföreningar och många designers är inte organiserade, även om nästan alla större balett, använder opera och filmbolag arbetare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.