Vad är Criminal psykologi?

brottslingar och kriminaltekniska psykologi är en gren av området psykologi som fokuserar på brottslingar. Criminal psykologer kan engagera sig i ett antal verksamheter i samband med brottsutredningar, allt från att skapa profiler av gärningsmän eller offer baseras på tillgänglig information om att göra psykologiska tester av människor inför rätta för olika brott. Utbildning i brottmål psykologi kan vara en kandidat, magister eller doktorsexamen i psykologi.

Criminal psykologi ska inte förväxlas med kriminella psykiatrin, medan både behandla frågor rörande psykisk hälsa, är psykiatri starkt inriktad på diagnos och behandling av psykiska sjukdomar, vilket kan omfatta en mängd olika terapier och behandlingsmetoder, samtidigt som psykologer studera mänskligt beteende och skälen till detta, vilket kan inkludera psykisk sjukdom och hur den kan behandlas.

Forskare i straffrättsliga psykologi är intresserad av vad som gör människor begår kriminella handlingar, alltifrån barndomen miljöer seriemördare till psykisk press som leder folk att råna banker för att hantera finansiella problem. De är också intresserade av de sätt som brottslingar att hantera följderna av ett brott, även brottslingar som väljer att köra eller handla i domstol.

insikter av någon utbildning i straffrättsliga psykologi kan vara värdefullt i ett brottsutredning. Dessa psykologiska och sjukvårdspersonal kan använda en mängd olika ledtrådar för att få en insikt i karaktären av ett brott och den person som begått det. Till exempel, en mördare som stympar en skadelidande kan lämna markeringar som kan kontrollampa ledtrådar till motiv eller identitet som kan användas för att utveckla en psykologisk profil som kan hjälpa utredarna att identifiera misstänkta. På samma sätt skulle en kriminalpsykolog titt på offren valts ut av en gärningsman och dra slutsatser om gärningsmannen och troliga framtida målen från sina profiler.

En expert på kriminella psykologi kan uppmanas att iaktta eller delta i förhör av en person av intresse för ett brott, eller att interagera med offret att samla information. Han eller hon kan också samla psykologiska ledtrådar från förhållanden vid ett brott webbplats eller ett gärningsmannens hem, samt föreslå områden av utövande som kan vara givande för utredarna.

Vissa kriminella psykologer inriktas på samarbete med barn som begå brott eller som utsatts för brott. De har oftast grader i barnpsykologi och har bedrivit kompletterande utbildning i kriminologi och kriminaltekniska psykologi, och de kan hjälpa barn som patienter i en klinisk praxis, vittnar om barns brottslingar i domstol, eller erbjuda hjälp till brottsutredningar som rör barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.