Vad är Computer Forensics?

Datorer är en mycket stor del av de flesta människors dagliga liv. I själva verket har antalet bostäder som har en persondator vuxit exponentiellt under de senaste fem till tio år. Följaktligen databrott, särskilt har identitetsstöld och andra datorgenererade ekonomiska brott, ökat både i antal och har blivit ett allt allvarligare problem.

Många kommunala polisinrättningar har en dator kriminalteknik team. Men för kommande år kommer de att bli ännu mer utbredd. CSI använder speciella metoder och färdigheter för att återhämta sig, verifiera och analysera elektronisk information och data. Det är speciellt till hjälp för poliser och utredare som försöker lösa ett brott där en dator har använts.

En specialist på området datorrelaterade rättsliga aspekter vanligtvis har en bred praktiska kunskaper och särskild programvara som fungerar på de enheter som lagrar data. Det kan innefatta hårddiskar och andra medier dator. Datorn forensics specialist kan avgöra källor till digital bevisning, såsom e-post och annan dokumentation. Hon vet också hur man bevarar den digitala bevis, analysera och presentera resultaten till utredarna och, om nödvändigt, innan en domstol.

Cyberbrottslingar har blivit alltmer komplexa och intelligenta i de brott de begår. Många av de mest komplicerade brott som begåtts av cyberbrottslingar är framgångsrik eftersom brottslingarna hade installerat försvarsåtgärder på sina datorer. Dessa motåtgärder arbeta för att förebygga en dator kriminalteknik undersökning. De kan i form av datorvirus, elektromagnetiska skada eller andra datoriserade fällor. Faktum är att om en dator kriminalteknisk specialist inte är försiktig kan motåtgärder förstöra bevis i sin helhet och göra det återställas.

En dator kriminalteknisk undersökning börjar vanligen när en husrannsakan för att gripa en misstänkt dator och andra digitala medier beviljas. Uppgifterna om den misstänktes dator kopieras och sedan att data analyseras med hjälp av utredarens teknisk utrustning och programvara. Den misstänkte dator blir bevis. Därför måste det vara i en tät kedja av bevis för att hålla den ren.

Vissa utredare specialiserade på avkodning lösenord. De är också väl medvetna om vikten av att inte stänga av en dator som kör. Om de måste stänga av maskinen, kopiera de alla data bort från hårddisken. Ibland uppgifterna inte ens är synliga för ögat. Det kanske inte finns en synlig fil. Dessa dolda filer är pärlor till en dator kriminalteknik team.

Elektronisk post eller e-post är en av de viktigaste metoderna för kommunikation för de flesta. Vissa utredare specialiserade på att bevara, hämta och analysera e-post filer. De kan lagras på hårddisken, en extern nätverk eller på en flyttbar hårddisk, för att bara nämna några. Sofistikerad programvara gör att utredarna söka genom tusentals e-postmeddelanden-även de som den misstänkte hade bort från sitt system.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.