Vad gör en medicinsk Laboratorietekniker göra?

En medicinsk laboratorietekniker vanligen arbetar i ett laboratorium, som utför diagnostiska och andra typer av tester som ger viktig medicinsk information om personer med skador, sjukdomar och medicinska tillstånd. Den roll som medicinsk laboratorietekniker är krävande som kräver både allmänna och särskilda kunskaper.

Oavsett vilken typ av laboratorium där de arbetar, de medicinska laboratorietekniker tenderar att ha en ganska liknande jobb beskrivning, även om de typer av provningar de rutinmässigt utför ofta olika beroende på den särskilda karaktären hos deras arbete. Medicinsk högteknologiska jobb innebär vanligtvis uppgifter som förberedelser patient prover för undersökning, kontroll av blod och andra kroppsvätskor för förekomst av bakterier och virus, screening blod för diagnostiska markörer för sjukdomen, undersöka celler och vävnader efter tecken på sjukdom, och testning bakteriella prover för antibiotikum känslighet.

En sak som kan skilja mellan dessa typer av medicinsk arbetstillfällen är storleken på labbet där en person arbetar. T. ex. någon som arbetar som klinisk laboratorieassistent i ett mindre laboratorium är mer benägna att ha en ganska allmän arbetsbeskrivning, och sannolikt kommer att utföra flera olika typer av tester som en del av en normal dag. Däremot ett medicinskt laboratorium tekniker som arbetar i ett stort laboratorium är mer troligt att specialisera sig på en eller flera typer av diagnostiska eller tester analys, eller i ett visst vetenskapligt område.

Medicinsk laboratorietekniker har flera alternativ för specialisering . Mikrobiologi koncentrerar sig oftast på diagnos av sjukdomar som orsakas av bakterier, virus och parasiter, medan immunologi omfattar försök patientprover för tecken som tyder immunförsvar eller dysfunktion. Hematologi är läran om blodet och en tekniker som arbetar inom denna specialitet är vanligtvis med i testa patientens blodprov för tecken på sjukdom och störningar blod. Åter andra är specialiserade på histologi och cytologi, och koncentrera sig på att undersöka vävnader och celler för sjukdomssymptom.

oavsett var de arbetar, och hur de väljer att specialisera sig, en medicinsk laboratorieassistent bör ha vissa kunskaper och personlighetsdrag för att lyckas på jobbet. Utmärkt problemlösning och analytiska färdigheter är ytterst viktiga. Förmågan att koncentrera sig på repetitiva uppgifter och följa strikta regler utan att förlora fokus, god motorik och hand-öga-koordination och god registrering färdigheter är också viktiga för ett kliniskt laboratorium vetenskapsman. Slutligen är förmågan att multi-task avgörande, för personer som arbetar med medicinsk lab högteknologiska jobb måste ofta utföra flera olika typer av uppgifter under samma tidsram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.