Vad gör en klinisk Laboratorietekniker göra?

En klinisk laboratorietekniker, även känd som en medicinsk teknolog eller helt enkelt ett labb tech, är en vetenskapsman som bestämmer förekomsten av sjukdomar ökar i prover av mänsklig vävnad eller vätska. Han eller hon är ansvarig för insamling av prover, testa dem med hjälp av olika åtgärder och instrument labb, och utvärdera resultaten. En klinisk laboratorietekniker kan arbeta på sjukhus, forskning, eller av andra lab.

Kliniska laboratorietekniker spela en viktig, om än indirekt, roll i vården genom att fastställa förekomsten av sjukdomar, bakterier eller parasiter i ett prov. De uppgifter som de samlar in och analyserar är vidare till läkare, som använder resultaten för att ordinera bästa möjliga vård för patienterna. Eftersom effektiv behandling beror på att förstå den exakta innebörden av ett problem, måste en klinisk laboratorieassistent vara noggrann i sitt arbete för att försäkra korrekta resultat. Han eller hon måste använda gott omdöme och kunna kommunicera effektivt resultat till kolleger labb arbetstagare och läkare.

Typiskt, lab Techs utföra flera praktiska tester med avancerad utrustning. En labb tech kan krävas för att undersöka ett vävnadsprov i mikroskop eller utvärdera sammansättningen av en vätska genom att utföra kemiska tester. Den typ av arbete kräver att ett labb tech vara bekväm att arbeta med sina händer för att fysiskt manipulera prover och samla in data. Förutom manuella uppgifter, har framsteg inom datateknik infört andra arbetsuppgifter. En klinisk laboratorietekniker ofta utbildad på plats för att arbeta cell räkna maskiner och specialiserade uppgifter analysprogram.

För att bli en klinisk laboratorietekniker, måste man få åtminstone en associerad examen i den medicintekniska området, även om vissa arbetsgivare kräver en kandidatexamen. Dessutom måste en komplett ett certifieringsprogram som erbjuds av det nationella ackrediterande byrån för Clinical Laboratory Sciences (NAACLS). De flesta större universitet, vårdinrättningar vetenskap, och sjukhus erbjuder NAACLS certifieringsprogram.

De flesta labb Techs är anställda av stora sjukhus, men en del arbete inom farmaceutisk forskning anläggningar, lag laboratorier tillämpning och blodcentraler donation. Eftersom sjukhus fungerar dygnet runt, de anställda där skulle kunna fungera dagar, kvällar, eller över natten skift. Det är vanligt att labbet Techs vara på-samtal, eftersom nödsituationer kan kräva deras tjänster finnas tillgängliga vid varje given tidpunkt.

Med en växande global befolkning och förekomsten av nya och muterar sjukdomar, efterfrågan på kvalificerade kliniskt laboratorium tekniker är på uppgång. Arbetet i labbet Techs idag påverkar den framtida utvecklingen av ny medicinsk teknik, vacciner, läkemedel, och behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.