I USA finns det åldersgräns för att få ett jobb?

En av de onda i industrialiseringen av USA var användningen av barnarbete, som i den 19: e och tidig 20th århundradena tillåtet för barn i nästan alla åldrar för att arbeta några av de mest farligt och svårt jobb, särskilt i fabriker. På 1930-talet försökte USA att åtgärda detta och också att mandatet skolgång för barn. Som ett resultat av 1938, var åldersgränserna för att få ett jobb etablerad.

standard för de flesta jobb, även om detta varierar från land till land, är att du måste vara 16. Många stater tillåter barnen att arbeta vid 14, men det beror på industrin. I vissa stater som Illinois, är det lägsta åldersgräns för att få ett jobb inom jordbruket 12 år under läsåret och 10 under sommaren raster. Det finns kryphål och undantag från åldersgränserna för att få ett jobb, och det finns vissa arbetsområden eller uppgifter som inte är tillåten för personer under 18 år, eller i vissa fall 21. Till exempel i nöjesindustrin, om barn i nästan alla åldrar kan arbeta, deras föräldrar tillåter det. Det finns lagar som reglerar hur mycket arbete som barn i olika åldrar kan utföra under en dag, och dessa också mandat att ett barn måste vara kvar i skolan.

Oftast, om du arbetar ett jobb för dina föräldrar kan du kunde bortse från åldersgränserna för att få ett jobb. Även i ett familjeföretag, kan du arbeta utan att vara 14. Det finns heller ingen åldersgräns för att få en informell jobb. Du kan vara barnvakt, göra ärenden, gå hundar, eller gör varvet arbete för grannar. Det är jobb som inte är tillfällig, i stället för att betraktas som reguljärt arbete, och du behöver inte arbetstillstånd för att göra denna typ av tillfälligt arbete.

Om du är under 18, men är förbi åldersgränserna för att få ett jobb i ditt tillstånd behöver man ofta att ansöka om ett arbetstillstånd. Dessa är ofta in genom din skola, eller så kan du säkert ställa en skola rådgivare berätta hur man ansöker om ett. Du kommer att krävas för att få en förälder eller målsmans underskrift ge dig behörighet att arbeta, och du måste ha ett personnummer. Fråga dina föräldrar om du redan har ett, eftersom de flesta skatteblanketter i USA nu kräver personnummer av barn för att hävda dem som anhöriga.

Vissa typer av arbete har mycket högre lägsta åldersgräns för att få ett jobb. Till exempel om du arbetar i livsmedelsindustrin, kan du inte lagligt servera alkohol förrän du är 18 i många stater. Dessutom när du är 18 kan du endast tjäna alkoholhaltiga drycker på en bricka. I de flesta fall kan du inte blanda drinkar, hälla vin eller till och med göra en drink till en kund i din hand, tills du är 21. Dessa regler kan variera i länder där dricka ålder är lägre än 21.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.