Vad är skillnaden mellan en läkare assistent och en sjuksköterska?

Skilja mellan en läkare assistent (PA) och en sjuksköterska kan vara lite svårt, särskilt eftersom det finns många olika typer av sjuksköterskor. Licensierade yrkesutbildning sjuksköterskor (LVNs), sjuksköterskor (ssk), och de praktiserande sjuksköterska (NPS) är bara tre typer av sjuksköterskor alla med olika utbildningskrav, licensieringen riktlinjer och ansvar som arbetet medför. På en mycket grundläggande nivå, är skillnaden mellan ett PA och en sjuksköterska detta: en läkare assistent är utbildad för att diagnostisera och behandla medicinska sjukdomar, om än under överinseende av en läkare, medan en sjuksköterska i första hand tillhandahåller sjukvård, eller bredvid sängen, vård. En PA därför generellt har mer beslutsfattande autonomi i patientens vård, än en sjuksköterska gör.

sjuksköterskor har dock en avancerad utbildning, och erfarenhet och kan därför ha ett bredare tillämpningsområde praxis än andra sjuksköterskor och Pas. NP ger både medicinsk och sjukvård.

En läkare assistent är legitimerad sjukvårdspersonal, som s omfattning av praktiken bestäms av hans eller hennes utbildning, erfarenhet och lagar stat. En PA kan generellt ge ca 75% av de tjänster som en läkare kan ge men en PA måste arbeta under överinseende av en läkare. Att arbeta under överinseende av en läkare kräver inte att läkaren vara fysiskt närvarande i alla skeden av en patients vård. Det är möjligt för en PA att fungera som den primära vårdgivaren i kliniker där läkaren är endast sporadiskt närvarande. Denna praxis är vanligast i innerstaden och på landsbygden kliniker där antalet läkare är lågt jämfört med patientgruppen. En läkare assistent kan också göra hembesök eller resa till sjukhus och andra anläggningar för att kontrollera om patienter och rapportera sina framsteg för läkaren.

Liksom läkare, Pas i allmänhet inte presterar kontorspersonal arbetsuppgifter som sjuksköterska kan ibland ge. I allmänhet är mer komplicerade ärenden som handläggs av en läkare snarare än ett PA.

Medan en läkare assistent kan diagnostisera en patient, de flesta sjuksköterskor, med undantag för sjuksköterskor, kan inte. Snarare bryr sig en sjuksköterska för patienten genom att följa läkarens order och rapportera eventuella förändringar i patientens fysiska eller psykiska hälsa för läkaren. Sjuksköterskor, men kan verka självständigt och har därför ännu större självständighet än en läkare assistent.

Som en sjuksköterska, en läkare assistent en del av hälso-och sjukvården team. Han eller hon kan undersöka patienten, samt ta en sjukdomshistoria, ge behandling, ordning och tolka laboratorieprover och röntgen, och sjukdomar diagnostisera. En läkare assistent kan också behandla vissa skador, som ofta fordrar skenor, suturering och gjutning. I de flesta USA, en läkare assistent är också tillåtet att föreskriva medicinering. Vissa stater tillåter sjuksköterskor att skriva recept.

För att bli en läkare assistent måste man fylla i ett program läkare assistent och passera ett nationellt prov. De flesta av dessa PA program är två år program. Till skillnad från läkare behöver projektavtal inte fylla i praktik eller residens. Sjuksköterskor har även särskilda utbildningskrav de måste uppfylla, med sjuksköterskor som har den mycket utbildning som krävs, nämligen en magisterexamen. När licens, en läkare assistent i allmänhet har potential att tjäna ett högre årslön än en sjuksköterska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.