Vad är kolumnist?

En kolumnist är en person som regelbundet förbereder korta essäer och kommentarer för publicering. Kolumnister kan arbeta för etermedierna i radio och TV, men de är mer vanliga i samband med de tryckta medierna, i form av tidningar och tidskrifter. En krönikör är en typ av journalist, men han eller hon inte är skyldig att följa förväntade journalistisk etik på neutralitet, och en kolumn inte nödvändigtvis innehåller nyheter.

Kåsörer brukar skriva på ett regelbundet schema, producera material för publicering på en vecka, månad eller dag. De visas i samma avsnitt varje gång de publiceras, oftast under samma rubrik, t. ex. "Nyheter och Anteckningar" för en kolumnist som ger information om lokala evenemang. De kan skriva under eget namn eller under pseudonym, till exempel "Miss Manners" för noterade etikett kolumnisten annars känd som Judith Martin. Vissa kolumnister skriver speciellt för syndikering, medan andra arbetar för ett givet nyheter organisation, och deras kolumner får återges med tillstånd från de organisationer de arbetar för.

Läs mer

 

Från början fokuserade kolumnister främst på humoristiska bitar, som kan omfatta politisk satir, skämt, eller andra former av humor för att lätta på nyheter och hålla läsarna upptagen och engagerad. Med tiden började kolumnister att utöka sitt utbud, och de finns att skriva om mat, mode, skvaller och lättsam gemenskap nyheter. En krönikör kan fungera som kritiker, skrivandet av en kolumn i en fråga av intresse, t. ex. film eller konst.

 

Vissa kolumnister använda brev från läsare som en central del av sin kolumn. Råd kolumnister, till exempel, tar be om råd och hjälp från läsarna, besvara dem på en regelbunden kolumn. En krönikör kan också använda en kolumn som ett pedagogiskt forum, till exempel kan en trädgårdsarbete kolumnen ingår svar på frågor om växter identifieringar från läsarna. Reader yttranden kan också användas för att distribuera information eller samordna gemenskap utbyten.

 

Editorials också är vanligt presenteras i en kolumn format. I en redaktionell kommentar, är en kolumnist i allmänhet ganska påstridig, diskutera en aktuell fråga eller nyheter. Ledare kolumnister kan också skriva intyg om erkännande för val, ge information till medborgare som vill engagera sig i speciella orsaker, eller skapa ett forum för debatt, som i fallet med en publikation som har två kolumnister av motsatta åsikter som duell över ett ämne i en gemensamt producerade kolumnen.

 

Att arbeta som kolumnist kräver goda skrivkunskaper och en stark arbetsmoral, eftersom den dagliga börda att producera en kolumn kan vara ganska betydande. Vissa kolumnister börjar som journalister, medan andra kan uppmanas att överväga att bli en kolumnist på grund av sin expertis inom ett område. Ekonom, till exempel, skulle kunna uppmanas att utarbeta en vecka kolumn i ekonomiska frågor för läsarna av en tidning.

 


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.