Vilka är Zulu?

Zulu är ett folk i sydöstra Afrika som utgör den största etniska gruppen i landet i södra Afrika. Med en befolkning på nästan 11 miljoner, är det Zulu fann mest, främst i provinsen KwaZulu-Natal, och har spelat en stor roll i Sydafrikas historia. De är en medlem av Bantu folk i Afrika som delar en gemensam historia och språkgrupp, och mindre grupp Nguni vandrande folk som ockuperade södra Afrika i över 2000 år. Zulu är också framträdande i Zimbabwe och Moçambique och gav Afrika en av dess mest inflytelserika personerna i Shaka Zulu.

tala ett språk som kallas isiZulu har Zulu varit en viktig klanen i det område som nu Sydafrika i århundraden, åtminstone sedan 800-talet. Som icke-industrialiserade samhället, Zulu förlita sig på jordbruk och jordbruk för sin ekonomi och sina livsmedel. De följer traditionella kläder, ofta knappa och avslöjande, den funktionen många pärlor, som är viktiga för Zulu kultur. De också följa de traditionella formerna av healing och många tullen familj kvar från den 9: e århundradet. Som många primitiva afrikanska religioner, många Zulu idag upprätthålla lära gamla Zulu religionsutövare. De tror på existensen av en Gud, och att olyckor människor på grund av onda andar, trollkarl, och åtgärder. Många Zulu har accepterat andra religioner, främst kristendomen, men traditionalism fortfarande den mest populära. Zulu människor, med de har uppkommit som en stor afrikansk imperium i 19th century, också förde med sig en egen musikstil, med dominerande harmonier kallas isigubudu . Deras musik har genomsyrat Västra ljud och har hittat en nisch bland amerikanska och brittiska artister popmusik sedan 1970-talet.

Zulu blivit till stora sydafrikanska makten 1816 med början av Zulu riket under ledare Shaka Zulu. Shaka enat en blandad grupp av Zulu stammar till ett kraftfullt, enat Zulu Confederacy. Med ett imperium för nära 250. 000 människor och en armé på cirka 50. 000, fick Shaka sin första militära seger i Gqokli Hill i början av hans styre, och fortsatte att vinna makt tills han mördades 1828. Femtio år efter Shaka död skulle Zulu människor att besegras av britterna i slaget vid Ulundi, och absorberas i Kapkolonin, vilket innebar ett slut sin decennier av makt och oberoende. Under juridisk åtskillnad av apartheid skulle Zulu har skapat för dem Zulu hemland heter KwaZulu, där de förblev tills det första fria valet i 1994. Sedan 1994 har det Zulu folket upplevt många viktiga medlemmar av befolkningen framträdande i sydafrikanska politiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.