Vem är Vayu?

Vayu är en vind gud i början hinduiska gudavärlden. Han är en av de viktigaste elementära gudar, och var vördas som en av de viktigaste gudarna. Han är ofta tas i en mindre panteon med Akasha, gud Aether, Jala, gud Vatten, Agni, eldens gud, och Prithvi, gud jorden. Hans namn var också ibland anges som Prana, eller Pavana, det Purifier.

Vayu oftast framställs som en mycket vacker man, ofta med något lila hud. Han bärs runt i en fantastisk tränare, dragen av tusen lila och vita hästar. Han är vanligen prydd med vackra smycken, och beskrivs ofta med fyra armar, ibland med två armar anläggningen små flaggor. När inte transporteras i en vagn,

Vayu rider en antilop.

Vayu framställs ofta som en stormande gud, och visas med ilska som han inte ångrar sig eller försöka hålla i schack. En historia berättar om Vayu beslut att blåsa av toppen på det mytomspunna berget Meru. Han blåste och blåste, men fågeln guden Garuda försvarade det. Äntligen Garuda tog en paus, och Vayu i hans oprovocerade raseri blåste bergets topp off, där det flög genom luften och landade i vattnet, som utgör den ö som idag kallas Sri Lanka.

Vayu är också känd för sin lust. Många barn som härstammar från honom, däribland många viktiga gudar i början av Pantheon. Kanske hans mest berömda son är apan Gud, Hanuman, som var begåvad flygning av sin far. Vayu far också hjälten Bhima, en av de Pandava bröder i Mahabharata.

Vayu var gud vinden i mer än känsla av den kraftiga vindar som blåser genom luftens. Han tittade också på som gud andedräkten av livet självt. En av hans mest kända berättelserna fungerar som en illustration av vikten av andningen till alla andra uttryck för liv.

är en berättelse berättade att alla de gudar som beviljats deras makt för att man samlade en dag, var och en som påstår sig vara starkare än den andra. Att bestämma vem var egentligen den mest kraftfulla, skulle varje gud lämna sin post på mannen. Exempelvis gud ansvarig för människans förmåga att höra skulle avvika, och mannen skulle strykas döv. När Gud tillbaka, skulle man kunna höra, och nästa gud skulle lämna. En efter en tog var sin tur lämnar, och i varje fall mannen var slutligen oskadd. Äntligen kom till Vayu. Han lämnade mannen, och ett av de andra gudarna kände sig som plockats bort, som först den kvävande mannen började förlora sin förmåga att resonera, då för att se, då hålla mig vaken. Så det var de andra gudarna lärde alla sina befogenheter i slutändan kom från Vayu själv, och livsluft han tillhandahöll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.