Vem är Soma?

Soma är en av de mest komplicerade gudar i den hinduiska Pantheon, delvis därför att han tar så vitt skilda former. På hans mest grundläggande, kan Soma ses enbart som en anläggning. Denna anläggning, i sin tur kan byggas ut till en drink, som är den dryck för gudarna. Faktum är på många sätt är det dricka av Soma vilket gör gudarna gudomliga. Slutligen är Soma en personifierad gud, på samma sätt som Indra och Agni.

Anläggningen som Soma hänvisar till är osäkert. Ett antal hypoteser finns. Många tror Soma utgjorde en psykotrop, såsom Amanita muscaria eller cannabis. Andra anser Soma utgjorde en fruiting växt, såsom granatäpple. Andra anser Soma var anläggningen Ephedra vulgaris , em som användes ofta i ritualer för att uppleva det gudomliga.

Soma var full som en vätska av många av gudarna. Det gav dem deras rikliga förekomsten av makt, och det var genom Soma att många gudar kunde utföra sina mäktiga bedrifter. Både Indra och Agni var kända för att dricka stora mängder Soma, och Indra sägs ha druckit ner floder av vätskan innan hans kamp med Vritra.

Soma sägs också ha varit full av dödliga att ge dem några av de befogenheter gudarna. Poeter och konstnärer skulle dricka Soma finna sin inspiration, skulle religiösa männen dricker Soma att bättre se gudarna, och krigare skulle dricka Soma innan du går iväg till strid, att genomsyra sig med mäktiga gudomliga.

som en gud, är Soma sägs ha framstått som en vacker fågel eller en kraftfull tjur. Han var ibland beskrivits som ett mänskligt embryo. Det är ovanligt att hitta illustrationer av Soma som en människa, däremot, vilket avspeglar Soma är något konstigt ställe i den hinduiska gudavärlden.

Ganska tidigt började Soma att förknippas med månen. Han på många sätt trängas undan de äldre månens gud Chandra, som körde månen genom himlarna med tio vita hästar. Månen själv betraktades ofta som kopp Soma, fylld till brädden när den är full, så full ner tills inget kvar, och sakta påfyllning. Soma sägs ha gift sig de tjugosju döttrar Daksha, det Nakshatras, som var förknippade med stjärnorna. En myt av Soma säger att han inte tar tillräcklig hänsyn till var och en av Hans tjugo-seven fruar. Bestörta, gick de till sin pappa och klagade. Daksha, rasande på något, som en förbannelse över Soma att han skulle dö långsamt under loppet av en månad. Hans hustrur, att inte vilja sådan ond straff, ingrep, och så Daksha tillät honom att överleva långsamt förtvinar och reformer.

Som hinduism fortskred blev Soma mindre och mindre viktiga i Pantheon. Prästerna slutade dricka Soma som ett sätt att dyrka gudarna, och istället fokuserat på att göra offer istället. Hemligheter Soma dricka gick förlorade, med en del senare böner om ursäkt för att använda ett substitut, och gradvis Soma blev helt enkelt en månens gud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.