Vem är Shylock?

Shylock är en karaktär i Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig , skriven omkring 1597. Många historiker och kritiker är fascinerad av Shylock grund av sin judiska tro och den roll han spelar i Köpmannen i Venedig , där han framställs som en girig och obarmhärtig utlåningsinstitut. Han är en av de mer problematiska av Shakespeares tecken för moderna läsare, på grund av det sätt på vilket han är utpekade som skurken i dramat, somliga hävdar att Shylock feeds antisemitiska idéer.

Köpmannen i Venedig är en komedi, och handlingen är ganska enkel. Huvudrollen, Antonio, är en rik köpman i Venedig som går att låna ut pengar till en vän, Bassanio, att Bassanio att resa till uppvakta de rika Portia. Antonio har inga resurser gratis, eftersom alla hans pengar binds i fartyg till sjöss, så han närmar Shylock för ett lån. Shylock, vrede Antonio narr av honom tidigare, godkänner lån av pengar, men menar att om Antonio inte kan betala tillbaka lånet i tid, kommer Shylock vara tillåtet att utvinna ett kilo kött.

Antonio finner sig oförmögen att betala tillbaka lånet eftersom hans fartyg förlist, och när Bassanio och Portia få nys om detta, reser de sig tillbaka till Venedig att rädda Antonio. Shylock vägrar att acceptera Bassanio erbjudande att betala tillbaka lånet, och saken kommer inför domstol. Ärendet förs till Portia medan hon är förklädd till en advokat, och hon hävdar att avtalet omfattar endast ett halvt kilo kött, så "inte en droppe blod kristen" kan eller främmande Shylock egendom och liv är förverkad för hotar av en medborgare.

Portia delar Shylock egendom mellan hertigen av Venedig och Antonio, som båda förlåtelse Shylock och återvända hans egendom, på villkor att han konvertera till kristendomen. Shylock instämmer, och pjäsen slutar strax därefter. Den karaktär Shylock är svårt och komplicerat, och tolkningar av honom har förändrats under åren. Shakespeare själv nog aldrig träffat någon av de judiska tro, med tanke på att judar fördrevs med våld från England år 1290, och dramat kan ha inspirerats av ett fall år 1593, där drottningens judiska läkare anklagades för att förgifta henne. För Shakespeares samtida, var Shylock en skurk som hade varit lätt att hata, ger exempel på stereotypa Judisk och stereotypen uthärdar: "Shylock" är slang för en hänsynslös utlåningsinstitut dag. I försvaret av Shylock, människor har hävdat att han faktiskt är en komplex karaktär, och att Shakespeare fångade hans mänsklighet i pjäsen, i synnerhet i Shylock berömda tal som börjar "Har inte en Judisk ögonen? . . . Om ni sticker oss, blöda vi icke?" Talet anses allmänt vara en av de mer talande tal i Shakespeare, humanisera Shylock och påpekade att han har plågats under hela sitt liv genom den kristna gemenskapen.

Livet för judar i Shakespeares England skulle ha varit mycket svårt, eftersom de hade att leva gömda. Många konverterade till kristendomen, eller åtminstone tycktes göra det utåt, för att skydda sig själva, men de kunde inte äga egendom, och de flesta yrken var stängda för dem. De tvingades i getton och tvingas betala sina kristna "beskyddare" och de var föremål för brandröd myter och legender som utan tvekan påverkat Shakespeares porträtt av Shylock.

I den första delen av 1800-talet började skildringar av Shylock till förändring. Medan tidigare aktörer hade helt enkelt porträtteras Shylock som en skurk, började 19th century aktörer tolka honom som en tragisk hjälte som kämpade för värdighet, respekt och lika rättigheter. Många aktörer hävdade att deras tolkning av den roll kom från spela själv, vilket tyder på att Shakespeare betydde för Shylock måste ses som en komplex person, snarare än en enkel skurk. Det är möjligt att Shakespeares pjäs var att humanisera den judiska församlingen, men med tanke på den uppsjö av judiska skurk i Tudor teater som Shakespeare var påverkas utan tvivel av, verkar detta vara ett tvivelaktigt påstående.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.