Vem är Sarasvati?

Sarasvati, ibland också kallas Saraswati, är en av de viktigaste gudinnor i den hinduiska gudavärlden. Hon är gudinna floden, liksom konst, kunskap och musik. Hon har många likheter med den grekiska siffran Apollo, trots att hon är kvinna. Hon är känd som maka till Brahma, skaparen Gud Trimurti, och tillsammans med Parvati och Lakshmi, att umgås med Vishnu och Shiva, omfattar hon tridevi. är Sarasvati sade fysiskt vara en vacker gudinna, med huden så vit och lyste som månen. Hon är ibland framställs som har åtta armar, med båda sina händer håller en symbol för sin makt, med en hand som håller en treudd, en en conch, en en stöt, en båge, en pil, en en diskus, en en Bell, och en en plog. Hennes fästet är vanligtvis antingen Peacock eller den vita svan. Hon kan också visas ibland sitter på en vit lotus. Sarasvati sägs ofta vara mor till Veda, de heliga texter av hinduismen.

Sarasvati länge har förknippats med en historisk flod i Indien, Saraswati River, vanligen tros vara en modern Ghaggar -Hakra floden eller Helmand floden. Ursprungligen Sarasvati sågs som ett enkelt uttryck av floden, men så småningom blev hon i sitt eget fulla karaktär i pantheon av hinduismen. Den Saraswati River spelade en avgörande roll i utvecklingen av Harappan Civilization, den kultur som gav upphov till de äldsta kända exemplen på att skriva i Indien. Många tror att det är detta faktum som ledde till den senare personifierade gudinnan Sarasvati är gudinna av all kunskap, eftersom det var hennes flod som främjat den tidiga skrivna ordet. I vissa myt cykler, är Sarasvati fram som en mycket aktiv gudinna, särskilt i frågor som rör vatten. Vissa versioner av Vritra myt, där guden Indra dräper en mäktig drake som hamstrade världens vatten, funktion Sarasvati som ett viktigt stöd i sin väldiga kamp. Hon är också ibland sägs ha varit gudinnan ansvarar för tämja Brahma, bringa ordning i världen. En myt säger att han var förälskad i gudinnan Shatarupa, som representerade den materiella världen han skapat. Sarasvati visade honom hur man kan fokusera sin energi och blir mer fast, och han vände sig till skandera Vedasen stället för lusting efter Shatarupa. Hon är ibland kallad medskapare i universum, att hjälpa sin partner Brahma med sin uppgift att skapa.

Efter en tid, Sarasvati blev mindre och mindre samband med floden, och hennes domän blev mycket tydligare i världen av det skrivna ordet. Det sägs att hon lärde människan att skriva så att han kunde skriva låtar av visdom hon sjöng, vilket i sin tur blev Vedas som var hennes barn och heliga texter av människan. Hon är gudinna bibliotek och skolor samt av det skrivna ordet, och många skolor i Indien har statyer till hennes ära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.