Vem är Rudra?

Rudra är en urgammal gud av stormar och vindar i början av hinduismen. Rudra ges många namn, och ses allmänt som en fruktansvärd gud, som det anstår hans status storm gud. Han är känd som den förskräcklige, som Howler, och som den vilda. Även i början av hinduismen Rudra var en självständig gudom, i senare hinduism guden blev synonymt med en form av Shiva. Den tidiga Rudra sågs som en foul gud, själva förkroppsligandet av naturen i sin vildaste, mest ociviliserade form. Han sågs som en gud död i början av hinduiska cykler liksom, skjuta pilar som orsakade sjukdom och pest på människor och gudar lika. Rudra förknippas med jakt och bågen från denna tidiga tid på, och som han utvecklades han skulle bli gud jakten. är Rudra sägs ha far till Maruter på gudinnan Miti. För att få en son som är lika kraftfull som Indra, kungen av gudarna lovade Miti att hålla sin graviditet i hundra år och låter barnet blir mer och mer kraftfull. Indra fick reda på detta och beslöt att sätta stopp för det. I en version av myten kastar han Thunderbolt på Miti livmoder, och det bryts och spilla ut Maruter. I en annan version av myten Indra reser in Miti livmoder och kotletter barnet i många olika bitar, men de var så kraftfulla att de går in individuella Maruter. De olika myter plats antalet Maruter på någonstans från en handfull till drygt sextio. Rudra söner fortsatte att bli mindre gudar av stormar, och det var deras insatser som orsakat den värsta förstörelsen av en storm. Den Maruter sågs som den kraft som slagit ner träd under den värsta storm, som orsakade laviner, och kraften bakom vindar själva.

Rudra är en komplex figur, med två helt olika sidor presenteras i olika myter. Å ena sidan var han den mest fruktade av gudarna, och ofta klassificerades med demoner av världen i stället för gudar, eftersom han var den gud som dödade. Å andra sidan var han ibland hyllad som healer, en vacker sångerska, och en generös Gud ger gåvor till människor, gudar och djur lika. Han var givaren av sjukdomen, utan också den Gud som botade sjukdomar. På många sätt sågs Rudra med samma huka respekt som den vilda sidan av naturen. När han var generös, han var god och snäll, men på ett kick han kunde vända foul och arg, och ofta gjorde det med några synbara provokation.

Som hinduismen utvecklas, desto mörkare sidorna av Rudra minskade mer och mer, och han blev ses som en välvillig gud. Så småningom var han inte längre ses som en separat gudom alls, och namnet Rudra blev används för att beskriva den aspekt av Shiva som lorded över djuren och ledas vindarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.