Vem är Pushan?

Pushan är en hinduisk gud, en del av de stora Pantheon, och diskuterats vid ett flertal tillfällen i Rig Veda . Pushan är gud mötet, och hans område var vägen. Han har också bett om lycka i resor, och i förlängningen, i äktenskap. Som mest vigsel, är Pushan åberopas för att ge lycka till de nygifta på resan av livet. Han är också knuten till boskap och deras utfodring, en viktig roll i hinduisk kultur. Pushan är en skyddande och god Gud, ta hand om resenärerna på sina resor, vakta dem mot både vilda djur och grymma människor och hjälpa dem att hitta den bästa vägen till lycka.

hans roll som en resandes gud sträcker sig förbi den dödliga världen, liksom, och han beskrivs ofta som en av den bortgångna själar, också. I denna roll leder han den döde till livet efter detta, en av så kallade psychopomps. En annan viktig Psykopomp i hinduisk mytologi är Agni, elden gud i den hinduiska Pantheon, och i senare tider Buddha blev ses som en hindu Psykopomp också.

Pushan framställs som saknar tänder, oftast förklaras som resultatet av en kamp med Shiva som är Rudra, och han bär en lång gyllene lans, betecknar hans ständiga rörelse. Han ses som åker i en vagn dragen av getter, och är ibland ett slags solguden, hala solen i sin bana över himlen. Hans syster, Surya, är avataren av solen, och benämns ofta som sin älskare, så han drog av solen kan ses som ett brokigt frieri ritual, liksom.

Rig Veda talar om Pushan och solen två gånger, i hymner 1:42 och 6:55, när den säger: Kom, brinnande barn i unharnessing vara för oss kusk av ordning, bäst av charioteers, herre stora rikedomar, du är en ström av rikedomar, en hög med guld. Pushan, som använder getter för hästar i sin vagn, älskare till sin syster, bror till Indra.

erbjudanden Pushan vanligtvis gruels av något slag, eftersom han inte har några tänder. I Taittriya Sahnhita, är det sagt att Rudra är ansvarig för detta tillstånd. Det sägs att ett offer gavs till många av gudarna, men det Rudra var inte en del av listan, och så blev rasande. I raseri, sköt en pil till offret, helt enkelt som ett sätt att ventilationssystemet sin frustration. Inte veta detta, Pushan bit in i offret, och hans tänder krossades fullständigt.

En annan talande, i Mahabharata, gör Rudra ännu mer direkt ansvar för Pushan's toothlessness. Denna berättelse säger att efter samma offer, var Rudra så arg att han sprang in i mitten av gudarna i raseri, stryka Bhaga ögon och sparka ut Pushan tänder. Denna myt om Pushan och tänderna bär flera likheter med andra indoeuropeiska myter, särskilt den grekiska myten om Eurynome och ophion, där ophion, en svartsjuk ilska, sparkar ut Eurynome tänder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.