Vem är Prithvi?

Prithvi är gudinna på jorden i början av hinduismen. Tillsammans med sin make, Dyaus Pita, som var himlen, hon var skaparen av allt. De tidiga vediska perioden skisserat ett panteon av personifierade mäktiga gudar, som var trängs undan senare och minskade med tillkomsten av Vishnu, Shiva och Brahma. Prithvi var mor till Indra, som senare skulle gå vidare till att bli kung av gudarna, liksom av Agni, eldens gud.

Efter tillkomsten av Trimurti Prithvi anslöt sig med Vishnu, den skapare. I vissa system hon betraktades som hans hustru, i andra helt enkelt som hans följeslagare eller nära vän. Prithvi roll var viktig, även om hon inte längre den centrala skapare, som hon fortfarande sägs vara mamma till livet på jorden. Hon är vanligtvis representeras som en vacker kvinna med rik grön hud och fyra armar. Hennes heliga djur är kon, och många myter har henne i form av kon, som ofta producerar mjölken som föder alla levande varelser. Det finns en berömd myt om Prithvi, vilket illustrerar människans ständiga misshandel av jorden som upprätthåller honom. Det sägs att för länge sedan hela världen styrdes över av kung Vena, som genom hybris blev så förälskad i sin egen makt, att han förbjöd folk från att offra till gudarna. Vise på jorden blev arg över detta, och så dödade Vena. Efteråt, med ingen att härska över världen, ned saker i kaos, och vise växte ångerfulla att de hade dödat kungen. Så de grävde upp hans kropp, och gned den en gång, där en liten demon, som förkroppsligade alla hans onda, sprang ut och sprang iväg. Sedan gnuggade det igen och en prins, Prithu, som var guden Agni i köttet, sprang ut.

Prithu tog rollen Vena hade som befälhavare i världen, och kaos avtagit. Men Prithvi, som var jorden, vägrade att ge upp sin givmildhet, så hungersnöd kvar och människor dog i drivor. Prithu attackerade och jagade Prithvi, som sprang till den mäktiga guden Brahma för att be om hans beskydd, men Brahma vägrade. Han konstaterade att människorna på jorden var representerade i Prithu, och att genom att inte producera grödor för dem, var Prithvi sviker hela skapelsen. Han föreslog att istället, de gifte. Prithvi, ovillig att gå emot Gud, godtagit, och hon och Prithu var gifta. Deras äktenskap var stormigt, men det sägs att trots Prithu slog Prithvi få henne att producera mer mat, förvägras hon aldrig sin grödor igen.

Other myt cykler har Prithvi som fru till Dyaus tills han dödades av guden Indra, varvid hon gifte Indra. Still andra myter säger att hon är en av fruarna till de stora guden Vishnu, tillsammans med hans andra hustru, Lakshmi. Vissa anser Prithvi vara samma som Lakshmi, och i denna roll hon ofta kallas Bhuma eller Bhudevi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.