Vem är Poseidon?

i grekisk mytologi, Poseidon-tillsammans med Demeter, Hades, Hera, Hestia, och Zeus-är ett av barnen i Titans Kronos och Rhea. Han anses vara beskyddare av vatten, jordbävningar, hästar och navigering, och hans motsvarighet i romersk mytologi är Neptunus, från vars namn vi får namnet på den åttonde planeten. Han är associerade med treudd som han bar.

Poseidons hustru var Nereid Amfitrite, som födde honom en son, Triton. Han hade också många andra gemåler och barn: Demeter födde honom Arion, och han sägs vara fadern till den flygande hästen Pegasus, som sprungit ur Gorgon Medusas kropp efter Perseus halshugga henne och en annan son Chrysaors. Poseidon var också far till cyklopen Polyfemos med Nereid Thoosa och hjälten Orion, enligt uppgift med Euryale, en annan av Gorgonerna.

Flera välkända myter inkluderar Poseidon. Hans liv var dramatiskt från första början, som Cronus, fruktade att hans barn skulle störta honom, svalde dem. Han och hans syskon frigjordes av Zeus uppror, och i uppdelningen av världen mellan Zeus, Hades och själv fick han havet som sitt område.

I en annan myt, Poseidon och Athena, vishetens gudinna, vie för beskydd av Attika. Båda hävdade staden för sin egen, och man beslutade att ha en tävling. Poseidon slog jorden med sin treudd och skapade en fjäder. Detta kan ha varit lovande, men det var saltvatten. Athena, å andra sidan, planterade de första olivträdet, och medborgarna-såg att den inte bara kan erbjuda mat, men även olja och trä-valde Athena, därav namnet i Aten.

En annan historia som inbegriper Poseidon berättas i Odysséen. Efter Polyfemos värd för Odysseus, äter en del av hans besättningsmedlemmar och är förblindad av Odysseus som en del av hans Escape Plan, Polyfemos vädjar till sin far Poseidon att hämnas honom. Det är Poseidons vrede som håller Odysseus från hans hemkomst, ger anledning för de flesta äventyr i Odysséen.

Poseidon spelar en roll i filmen 1981, C piska of the Titans , kommer att omarbetas för en 2010 release. Det finns en staty av Poseidon i Köpenhamns hamn, och en annan i Barcelona. Flera väggar och målningar vas, antik och modern, visar Poseidon och Athena i tävlingen om Aten och i andra situationer.

är några av de månar Neptunus uppkallad efter Neptunus /Poseidon barn, såsom Triton. Andra är uppkallade efter Nereids, systrar, hans hustru, som Galatea, inte att förväxla med statyn med samma namn som väckts till liv av skulptören Pygmalion. Poseidon är också namnet på en ubåt lanserade robotar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.