Vem är Pandora?

i grekisk mytologi har Pandora en viktig plats i berättelsen om Prometheus och hans motstånd mot Zeus. Prometheus är en Titan, en av sönerna till Titan Iapetus och nymf clymene. Beroende på historien versionen är Prometheus antingen mentor mänsklighetens eller också dess skapare, tillsammans med sin bror Epimetheus.

I alla fall i början, var människan mycket bokstavligen "mänskligheten. " Det vill säga, den bestod enbart av män. Och Prometheus var sin mästare, som arbetar för deras räkning mot dominansen av Zeus. Hans första åtgärd för mänskligheten var att lura Zeus till att välja den mindre värdefull del av oxe-ett val som gjordes en gång, men varade för evigt. Som hämnd, undanhållit Zeus kunskap om brand-making av människan.

Prometheus var inte nöjd med detta beslut och stal elden för att ge till människor-antingen gömma det i en fänkål stjälk som han gav till jorden, eller stjäla det från ässjan av guden Hefaistos, beroende på vilken version du läser. Då Prometheus började lära människorna hur man gör alla möjliga saker. Och det är här som Pandora in i historien, med minsta detalj från Hesiodos i Verk och dagar .

Zeus var rasande och ritade en smart hämnd för att förstöra mänskligheten. Han hade Hefaistos mode Pandora, den första kvinnan, av lera. Athena förde henne till livet, och gudarna skänkte gåvor till henne att göra henne oemotståndligt attraktiv. Athena lär henne hantverk, ger Hermes hennes anförande och svek, och Afrodite ger henne nåd. Och hon hette Pandora , som betyder "allt-ge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.