Vem är Othello?

Othello moren är huvudpersonen William Shakespeare's tragiska spela Othello . Karaktären är viktig som en hjälte, som i Shakespeares tid, rasism var utbredd och icke-vita tecken såsom Othello avbildades i allmänhet som ignorantor ont. Han är också en ovanlig hjälte för att han är behäftad med ett tillstånd som orsakar ilska och villfarelse. Tragedin i tecknet är att även om han är en modig och briljant man, tar han om sin egen död genom att låta egot och rädsla att pröva honom.

I början av pjäsen, är det slag som beskrivs som en stor general i den venetianska armén, som har stigit till makten genom många tappre åtgärder. Han gifter sig i hemlighet Desdemona, dotter till en senator, trots sin fars tillåtelse erhölls inte. Paret Protesterna sin sanna kärlek för varandra framför senaten, till slut fick tillstånd att hålla ihop och gå till Cypern, där ett krig pågår.

Othello har rasande Iago, en av hans underordnade, genom att marknadsföra en annan soldaten Cassio till positionen löjtnant. Iago, som har fullt förtroende för det allmänna, att tomter övertyga honom om att Cassio och Desdemona sover tillsammans. Baserat på mycket tunn bevisning, vänder tragiska hjälte på Desdemona nästan omedelbart, kväva henne med en kudde i deras sängkammare. När hustru Iago informerar allmänhet om att Desdemona var helt oskyldig, dödar han själv hellre än att vara fängslad.

Motiveringarna bakom Othello beteende är en källa till ständig spekulation av forskare. En populär teori tyder på att han domineras av självförakt, anser sig inte tillräckligt bra för att behålla Desdemona kärlek. Deras hemlighet, snarare än allmänheten, är äktenskapet åberopas som bevis för denna idé. Som skrivet, är det tecken plågas av obeslutsamhet: han implicit litar Iago men främjar Cassio, han älskar Desdemona men dödar henne, och han lär vara modig utan begår självmord hellre än att möta dom. Dessa motstridiga impulser leder vissa att tro Othello är verkligen osäker, trots hans många framgångar. Vissa forskare hävdar att detta själv misstro är karaktärens olycklig brist, lämnar honom lätt påverkas av intriger Iago. p

Andra experter anser Othello plågas av ett enormt ego. En enkel läsning av texterna innebär att karaktären dödar sin hustru ur ilska över att bli förrådd. Istället leder till självförakt, tyder detta på tolkningen att ras och sociala egenskaper som gör honom annorlunda leda till en överlägsenhet komplex. I denna teori är det Iago konstant sång beröm av Othello som gör karaktären så villiga att tro på vad skurken berättar han.

huvudrollen av tragedin har lockat skådespelare sedan starten och har utförts av olika kända personer. Richard Burbage, den främsta aktören i Shakespeares företaget, tros ha varit den första att göra rollen. På scen, har Henry Irving och Laurence Olivier utföras som karaktär i tung makeup för att vara svart. Afro-amerikansk skådespelare James Earl Jones, Paul Robeson och Chiwetel Ejiofor har huvudrollen i välkända verk av lika bra.

En berömd modern scenproduktioner skedde på ett rasistiskt omvända sätt, med Patrick Stewart i huvudrollen, och resten av rösterna helt borta från svarta aktörer. På film har Laurence Fishburn, Billy Crudup och Mekhi Phifer varje tagit roll. Sammanlagt har över 15 skärm anpassningar gjorts sedan 1920-talet. Karaktären är en av Shakespeares mest hyllade hjältar, och den roll fortsätter att vara eftertraktad av många aktörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.