Vem är Orion?

Orion är både en figur i grekisk mytologi samt en lätt konstellation i vinterhimlen. Som en stjärnbild är Orion en jägare, med sin klubb, sköld och svärd vid redo. Det finns ett antal variant myter som referens Orion, och de inte kan alla vara smidigt anslutas. Efter ett spår, är han son till guden Poseidon och gorgonen Euryale, med befogenhet att gå på havsytan. Han var förlovad med Merope, men förblindad av sin far för att fullborda sin fackliga före vigseln. Småningom helad av Helios, solguden, reste Orion till Kreta, där han träffade gudinna jakten, Artemis. Eftersom Orion gav Artemis hennes beror jagas de lyckliga tillsammans för en tid. Från denna punkt berättelsen avviker. Antingen Orion hotade att döda hela skapelsen och Moder Jord, som inte är nöjd med det resultatet, skickade en skorpion att döda honom eller Apollo blev svartsjuk på sin systers nöje i detta dödliga sällskap och lurade henne att skjuta honom.

Så han fick vara en konstellation är lite säkrare. Orions placering i himlen är delvis förklaras av en myt om hans död. Det verkar som Orion blev dödad av en skorpion, och Aesculapius, en läkare som aldrig förlorat en patient, försökte att återuppliva honom. Hades, orolig för att om folk återupplivades tiden skulle han ha någon att härska över, fick Zeus att ingripa, ganska hårdhänt, med en blixt, dödar läkare. På grund av hans meriter, dock gjordes Aesculapius till en konstellation, tillsammans med Scorpion. Men för att förhindra problem i himlen, var de placeras så långt bort från Orion som möjligt så att Orion och Skorpionen aldrig skulle träffas igen. En annan Orion myt från Hesiodos Verk och dagar berättar det annorlunda. Den säger att Orion är förevigade på himlen jagar Plejaderna, sju systrar som visas som stjärnor i axeln på Oxen, och att Canis Stora och Lilla hunden är hans jakthundar.

I stjärnbilden Orion har flera mycket ljusa stjärnor som är bland de bästa igen i himlen. Rigel, en blå-vit supergiant 40,000-50,000 gånger ljusare än solen, utgör Orions högra fot, och Rigel , i själva verket betyder "fot" på arabiska. Betelgeuse, ett namn som tillkommit genom en rad vetenskapliga fel, är den röda supergiant som gör upp en av Orions skuldror. Det är ungefär 13. 000 gånger starkare än solen, och dess diameter är cirka 500 gånger större. Bellatrix, ett namn som kanske bättre känd från Harry Potter-böckerna än från astronomiska studier, är stjärnan som utgör Orions andra axeln. Det är en blåvit jätte, och också en av de mest framstående stjärnor på natthimlen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.