Vem är Orfeus?

i grekisk mytologi Orfeus är en välkänd figur med flera olika berättelser. Han sägs vara både en man från Thrakien som var en anhängare till Dionysos, liksom son till Muse, Calliope, som sägs representera episk poesi. Hans far är ibland sägs ha varit Apollo.

Orfeus var framstående musiker på hans tid, flytta både människor och varelser med sötma av hans musik. I Argonautica av Apollonios Rhodius, när Jason och Argonauterna sätta segel på jakt efter det gyllene skinnet, är Orfeus mellan företaget, tillsammans med andra hjältar, såsom Hercules. Det är Orfeus som serenader i början av expeditionen, och också han, som uppmuntrar andra att lära sig mer om skydd för seglare som erbjuds av gudinnan Persefone när de landar på Samothrake.

När de skall segla med Sirens-fågeln-kvinnor vars sånger locka män oundvikligen till deras död-som Odysseus och hans besättning gjorde också på väg hem från Troja i The Odyssey är det Orfeus som sparar dem. Hans sång är sötare än Sirens ", och så deras makt är övervinna.

Den andra välkända historien om Orfeus gäller hans kärlek till Eurydice, en dryad. Både Orfeus och Aristaeus försökt vinna henne, men Eurydice var hustru till Orfeus. Aristaeus gav inte upp, dock, och Eurydike dog av ett giftiga ormbett som hon var på väg bort från Aristaeus en dag.

Orfeus var öde och beslöt att försöka få Eurydike tillbaka från Hades. Han lyckades charm Charon, den färjkarlen av de döda, med hans musik, och hans musik också tröstad Cerberus, den trehövdade vakthund av Hades, som lät honom passera. Hans musik flyttade även Persefone, Hades 'gemål, att vädja till Hades för Orfeus räkning för Eurydice's release.

Hades överens, men på ett villkor: Orfeus får inte se tillbaka för att kontrollera att Eurydike följde honom: han måste helt enkelt gå tillbaka till jorden, eller han skulle förlora henne för alltid. Och i sin desperation gjorde Orfeus ser tillbaka, och så förlorade Eurydike igen.

Vissa traditioner har Orfeus felande Dionysos och rivs till döds av hans anhängare, de maenads. Berättelsen om Orfeus användes som material för Christoph Willibald Gluck och Monteverdi, och som grunden för en pjäs och senare en film av Jean Cocteau.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.