Vem är Molière?

Molière, hur långt namnet dramatikern och skådespelaren Jean-Baptiste Poquelin, anses av många ett av de största komiska författare i litteraturhistorien. Hans pjäser är kända för sina ordlekar, ordlekar och social-teman fråga. Dramatikern, skådespelaren och truppen chef tros av experter som har reformerat franska teatern och byggt stommen i komiska fars i modernt skriftspråk.

Jean-Baptiste Poquelin föddes år 1622 till en inredningsdesigner anställd av domstolen av kungen och dotter till en rik fransk familj. Trots hans fars försök att garantera honom en plats som en tjänare av domstolen, var det att handla som den unge Jean-Baptiste var oemotståndligt dras. Agera ansågs ett skamligt utövande vid den tidpunkten, och experter menar en ung skådespelare förlorade sin fars kärlek helt när han grundade en teater heter L'Illustre teatern i 1643. Kort därefter, för att eventuellt skydda sin fars ställning och anseende, Jean-Baptiste antog pseudonymen Molière.

Den unge skådespelaren tillbringade 12 år reser landet med sin teater trupp och som i små städer och börjar sitt arbete som författare. År 1658 återvände Molière till Paris och utförs för kung Louis XIV, som tyckte om hans arbete oerhört. Kungen tilldelade honom en årlig pension, och blev en flitig försvarare av författarens arbete trots politiska hat från inflytelserika hovmän. Under de kommande 15 åren, skrev han över 30 låtar, i många av dem, och samtidigt hantera sitt eget teatersällskap.

Dramatikern stil skyldig ursprungligen mycket oanständig italienska form av resande teater, Commedia dell'arte . Även om han privat erkände föredrar tragedi dramatikern gjort frekvent användning av stilen: s lager tecken och problematiska berättelser kärlek i sina egna pjäser. När han mognat som författare, Moliere arbeten flyttas från ren komedi och mot satir. Hans största låtar är vördad av experter för sin gycklande porträtt av hycklande tecken och politiskt känsliga frågor.

Spelningar som Tartuffe , som hånar en hycklande religiös karaktär, och Hustruskolan , som antyder den dåraktiga resultat förneka kvinnors utbildning, väckte ilska från många höga platser. Arg hovmän och religiösa anhängare bildade Parti des Devots för att protestera mot hans satiriska pjäser. Hans fiender förde betydande makt, och lyckades med Tartuffe förbjudas från offentliga presentationer under flera år. Ändå är kungens bestående uppskattning sparade Moliere från allvarliga problem, och dramatikern s noggrann undvikande av hånfulla royalty eller sanna kyrkan myndighet såg Louis XIV var en fläkt.

Molières liv stördes av en ständigt försämrad kamp med tuberkulos som kan ha påverkat hans många satiriska skildringar av läkare. Hans död är återberättas som en berömd legend bland teater aktörer. Under 1662 utföra hypokondriker , kollapsade dramatikern samtidigt på scen i ett anfall av hosta. Trots kungens uppmaning att stoppa spela tills han återfanns, Molière insisterade på att fortsätta prestanda. Han drabbades av en hjärnblödning senare samma dag och dog.

Eftersom en kyrka förbud förbjöd aktörer från begravdes på heliga kyrkogårdar, Molières begravning hölls på natten, i hemlighet, på order av kungen. Denna sista hån mot samhällets sillier regler var välbesökt trots att den är hemlig. Över 800 sörjande kom på begravningen till farväl mannen många anser vara Frankrikes största dramatiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.