Vem är Merlin?

Merlin är den legendariska fiktiva guiden, som blev känd genom sin närvaro i berättelser om King Arthur. Beroende på källa, Merlin har faktiska magiska krafter, vara begåvad med förutseende eller psykisk förmåga, och får tacka för sina befogenheter till att vara son till en demon och en kvinna. Han är allmänt krediteras med att arrangera Uther Pendragon's förförelse av Arthur mor, Tigraine, genom att dölja Uther som Tigraine make.

Även Uther kunde därefter gifta sig Tigraine efter att ha besegrat Lot i strid, inträffade Arthur's conception i ett alltför tidigt datum för att föreslå något annat än äktenskapsbrott. Därför borta Merlin själfull Arthur höjas med Sir Ector. Vissa konton finna att Merlin kan ha direkt upp King Arthur, som producerar honom vid lämpligt tillfälle att vinna titeln kung av England, och andra konton säga Merlin senare arbetade som en domstol rådgivare för Arthur.

De flesta konton Arthur uppfostran bl. a. att Arthur inte visste hans härstamning förrän han blev kung. Detta ledde till den tragedi som skulle kulminera i Arthur död. Eftersom Arthur var inte medveten Tigraine var hans mor, dukade han lätt till förförelse av hans halvsyster Morgause. Deras affär produceras Mordred, som senare skulle döda Arthur. Om Merlin tog upp Arthur var hans underlåtenhet att informera Arthur i detta viktiga faktum verkligen en fråga för extrem vanvård, i synnerhet om han var begåvad med framförhållning. Den karaktär Merlin är enligt flera källor-en är den walesiska Myrddin, som visas i berättelser så långt tillbaka som det 6th seklet. Annan inflytande för Merlin togs av Geoffrey av Monmouth, som baserade sin Merlin främst på den riktiga personen, Ambrosius Aurelianus, en 5: e århundrade krig ledare. Geoffrey konto fictionalizes Ambrosius till det yttersta. Genom den senare delen av medeltiden, sätta många författare sina egna tolkningar på Merlin och hans betydelse i Arthurian cykeln. Tonvikten lades på hans räddning från att vara anti-Kristus genom dopet, hans förmåga att ändra form, och hans uppgift som rådgivare till kungen. Räkenskaperna för hans död är varierade, men generellt faller i några blanketter. Han var förtjust antingen av Lady of the Lake, eller trollkvinnan Nimue och hölls därför fångenskap under resten av sitt liv. Sin frånvaro när Mordred attackerad Arthur anses ofta åtminstone en del av förklaringen till varför Arthur dog i händerna på sin son.

Många Merlin berättelser fortsätter att föröka sig, några ritning nära till tidig Arthurian källor och andra som ett steg långt borta från dem. Mark Twains En yankee vid King Arthur's Court gör Merlin antagonist. Mary Stewart romaner Crystal Cave och The Hollow Hills gör Merlin huvudpersonen och får höra det mesta ur sin synvinkel. En av de mest intressanta begrepp i Merlin skrifter är TH Whites Once and Future King .

I White's version, är Merlin begåvad med framförhållning eftersom han bor bakåt. Istället för åldrande genom att berätta Arthur's Tale, blir Merlin yngre. Hans födelse inträffar någon gång i framtiden. White's version är en älskvärd och humoristisk en, och uppmuntrade nyare trollkarlar i fiktion som den berömda Dumbledore av Harry Potter -serien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.