Vem är Jeeves?

Jeeves är en figur skapad av engelska författare PG Wodehouse (1881-1975). Wodehouse infördes Reginald Jeeves i ett 1915 kort berättelse med titeln "Extricating Young Gussie" och karaktären återkom, tillsammans med sin arbetsgivare Bertie Wooster, hela Wodehouse litterära karriär. Jeeves är helt enkelt en betjänt, eller personliga tjänare, redo med ett svar på alla problem. Den karaktär Jeeves har kommit att symbolisera oklanderlig service, och hans namn används som ett skällsord i detta avseende. Jeeves har blivit en stereotyp namn för andra typer av personlig anställda förutom betjänter, som betjänter och chaufförer. Karaktären av Jeeves inspirerade också den sökmotor Ask Jeeves . "The Jeeves böcker," allt Wodehouse: s arbete med Jeeves och Wooster, omfattar 35 noveller och romaner 11. Berättelserna är humoristiska, och de rika, snobbig, och ganska dumma Wooster fungerar som en folie för evigt perfekt Jeeves. Berättelsen om deras relation kan spåras genom Jeeves och Wooster kanon. Jeeves kom i Wooster s tjänst när denne var 24, och Wooster kommer att lita på honom i alla frågor, ned till detaljer i hans garderob. I många av Jeeves och Wooster berättelser, blir Bertie Wooster sig i problem av något slag, och Jeeves skickligt hittar en lösning.

Jeeves är också känd för allmänheten genom skådespelaren Stephen Fry's skildring i den brittiska TV-serier Jeeves och Wooster , som pågick från 1990 till 1993 och grundades noga på berättelserna om Wodehouse. Hugh Laurie, Stephen Fry komedi partner sedan början av 1980-talet och idag stjärna Hus , spelade Bertie Wooster. Jeeves och Wooster var mycket framgångsrik och introducerade historier om PG Wodehouse till en ny generation.

Det finns också en musikal baserad på karaktären av Jeeves rubriken By Jeeves , med musik av Andrew Lloyd Weber och libretto av Alan Ayckbourn. Den öppnade första gången 1975, men avslutades efter en månad. År 1996 såg det bättre framgång med ett nytt manus och har sedan dess satts upp runt om i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.