Vem är Hamlet?

Hamlet är huvudpersonen i Shakespeares berömda pjäs Hamlet . Som huvudperson är den danske prinsen i uppdrag att söker rättvisa efter att ha upptäckt sin faders mord, men är kvar bekant obeslutsam om vad du gör. Forskare har diskuterat motiv, mentala hälsa och betydelsen av tecknet för över 400 år.

I dramat är den karaktär prinsen av Danmark, son till den nyligen döda kungen och hans drottning Gertrude. Han är romantiskt involverade med Ofelia, dotter till den långrandiga Polonius, men slutar deras förhållande under pjäsen. Det nämns att prinsen uppfostrades tidigare i Wittenberg, Tyskland, hemma hos Martin Luther och födelseplats för den protestantiska reformationen. Akademiker väljer ofta en av prinsens många frågor att ta kamp en protestantisk själ i en katolska världen. Innan spelet börjar har kungen dog under något misstänkt omständighet. Strax därefter gifter sig med Gertrude den döde kungens bror, Claudius. Detta äktenskap är något skandalöst, särskilt för den unge prinsen, som han anser bröllop i-lagar som skall incestuösa. Prinsen besöks av spöket av hans far, som påstår att Claudius mördat honom för att överta tronen och gifta sig med Gertrud. Hamlet blir sedan med frågor om huruvida spöket var verklig, om det var sant, och vad han ska göra åt det.

Prinsens mentala hälsa är en källa till ständig stridsfrågor mellan Shakespeares akademiker. För att förvirra den domstol som i hans situation, agerar Hamlet som om han har blivit galen. Det är dock inte klart huruvida detta verkligen handlar, eller om karaktären är faktiskt vanföreställningar. Skådespelare och regissörer har tolkat tecken på olika sätt, väljer att framställa honom som klok och planerar eller helt enkelt galen som det passar behoven i produktionen.

Även om han är frisk, är det tecken plågat med obeslutsamhet som gränsar till psykos, som gör honom oförmögen att vidta beslutsamma åtgärder i större delen av pjäsen. Efter att ha insett skulden av sin farbror, är Hamlet presenteras med ett perfekt tillfälle att döda honom när han ber. Ändå prinsen väljer att inte göra någonting, bara ifall den förrädiska Klaudius skulle komma till himlen om dödad medan han bad.

Claudius fångster så småningom på att misstankarna om hans brorson, och sätter honom ombord på ett fartyg till England med avsikt att få honom dödad vid ankomsten. I en av de mest kontroversiella delarna av offstage åtgärder i samtliga av Shakespeare, är fartyget uppenbarligen attackerades av pirater vem Hamlet mutor för att gå tillbaka honom till Danmark och hans familj slott i Helsingör. När prinsen tillbaka, vissa experter hävdar att hans Piratäventyr slutligen tvingar honom att vidta åtgärder, och karaktären är frigöras för att göra besluten har han undviker i tre akter. Även om han dör i slutet blodbad, förvaltar prinsen av Danmark för att dräpa sin farbror och namn en arvinge till tronen. Det finns till synes ändlösa teorier om huvudpersonen i Shakespeares pjäs. Vissa hävdar att han lider av en freudiansk besatthet med sin mor, och drivs till mord av svartsjuka på sin farbrors stöld av både tronen och Gertrud. Andra menar att prinsen är en metaforisk symbol för kampen mellan rättvisa och hämnd. I sin berömda "att vara eller inte vara" monolog, hävdar Hamlet problemet aldrig att kunna veta om döden är bättre än livet förrän man har dött, vilket några kalla honom farligt vansinnigt och djupt deprimerad.

Karaktären är arketypisk för en Shakespeares-era koncept kallat Renaissance un-self-FASHIONING. Medan den elisabetanska eran av England gällde filosofiskt med att definiera sig själv genom de roller man spelat, ställde följande Jacobean eran den filosofiska frågan om vad som fanns när alla roller hade skalat bort. Det oupphörliga skolastiska argument om sin mening och sinne verkar ofta för att stödja idén att Hamlet, ansåg Shakespeares första Jacobean hjälte, exemplifierar visionen om grundläggande människans tillstånd till förvirring och komplexitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.