Vem är Gawain?

Gawain är en av de viktigaste Knights of King Arthur's Round Table, och i många historier är son till Morgause, brorson till Arthur och halvbror till Mordred, Arthurs son. Scholars föreslå Gawain karaktär kommer från de walesiska tale, Mabinogion , och dess tillhörande karaktär, Gwalchmei.

Early Arthurian legender, berättat av Wolfram von Eschenbach i Parsifal , Geoffrey av Monmouth's Historia regum Britanniae och Chrétien de Troyes "oavslutade Perceval , markera Gawain som en viktig person. Särskilt i de två Parsifal historier, som är Grail legender och det är Gawain rösterna som hjälten på den fysiska eller profana strävan, snarare än de andliga eller heliga quest utförs av Parsifal.

Faktum Wolfram version av Gawain's Quest är ett utomordentligt heroiskt epos, där Gawain kommer att vinna ära som en riddare och kärleken till en Fair Lady. Episoden featuring underbara säng är en Gawain berättelse inte bör missa.

Flera engelska legender surround också Gawain. Den mest kända är historien om Sir Gawain och The Green Knight en av de tidigaste kända verken i Medelengelska svårt att översätta eftersom det är skrivet i västra Midland dialekt. Berömd översättare av arbetet ingår J. R. R. Tolkien. I berättelsen är Gawain uppmanas att äga rum i en halshuggning spel, där han måste halshugga en riddare och sedan visa upp på riddarens slott ett år senare för att drabbas av samma öde. The Green Knight är förtrollad, emellertid, och en gång halshuggen, bara plockar upp hans huvud och påminner Gawain av sitt löfte. Gawain håller sitt löfte, vilket inkluderar en tredagars flirt med en gift kvinna som är oerhört komisk. Allt slutar bra för en tuktade Sir Gawain. Ett annat tidigt stycke Engelsk bit vilka funktioner Gawain är bröllop Sir Gawain och Dame Ragnelle . I pjäsen får Sir Gawain komma att förstå "loathly fru, en kvinna som kan vara ful och vacker, beroende på dag eller natt, ungefär som de moderna Shrek historia. Denna ofta siffra på Arthurian myt bevisar Gawain betydelse för Arthurian legender. Endast de viktigaste hjältarna står inför loathly damen, och vinna ibland Fair Lady hjärta.

Gawain blev tyvärr Butt skämt i många franska historier Arthurian myter, kanske på grund av hans mycket engelska och walesiska ursprung. Han kastades också förödande och helt saknar social petitesser. Upptäckte fungerar som Green Knight ha återställt Gawain till hans förflutna härlighet. av engelsmännen och tyskarna han behandlas som ibland impulsiv, men vänliga. Gawain är särskilt modig, och kanske mest skickliga riddare kring det runda bordet, spara Lancelot. Vissa legender rapport hans död i händerna på hans halvbror Mordred, medan andra rapport han motståndare till Arthur försvar av Guinevere när hennes affär med Lancelot är utsatt.

T. H. Vit måste ses i modern syn på Gawain eftersom han adresser Gawain är rötter, hans relation till sina bröder, och hans komplexa förhållande till Arthur som hans farbror. Vit kastar Gawain som Scottish, och försummade son Morgause. Han älskar djupt hans bröder, Gaetris, Gareth och Agravaine. Det är Lancelot är oavsiktliga dråpet på Gareth som flyttar Gawain att motsätta Lancelot och gå med Mordred's system. Mordred avsikt helt döda Gawain och använder honom som ett verktyg, och Gawain är smart nog att inse detta, men inte att förhindra det.

White presenterar Gawain som alltför passionerad för sitt eget bästa, och ofta ångerfull hans förhastade åtgärder. Men han visar också honom som ett objekt för respekt av de andra Round Table Knights och av kungen och drottningen.

Andra moderna retellings av Gawain innehålla en opera baserad på Sir Gawain och gröna Knight . Till engelska och skotska, och många andra, förblir Gawain en älskad figur. Även om vissa senare franska författare kan ha försökt att förstöra hans härlighet, framträder Gawain i den moderna världen som en karaktär väl värd respekt för hans hjältedåd, och kanske än mer älskvärda för hans fel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.