Vem är Cupido?

Cupid, en av gudarna i romersk mytologi, är den kraft som styr erotisk kärlek. Cupid är den romerska motsvarigheten till den grekiska guden Eros. Hans namn kommer från det latinska ordet cupido som betyder "passion, åtrå, längtan, vilja eller längtan. " Men på latin, är Cupid kallas Amor . Det latinska ordet amor betyder "kärlek, förälskelse eller passion. "

Cupido är en av de få antika gudar som fortfarande är en populär del av det moderna samhället. Även om han anses inte i riktigt samma sätt som han var i grekisk och romersk tid, är han allmänt accepterad som en symbol för kärlek. Närvarande i den västerländska kulturen, är Amor slags kommersiella talesman för Alla hjärtans dag och allt romantisk.

Icons of Cupid bild honom skjuta en båge. Det är underförstått att den som träffas av Amors pil kommer att inspireras att bli kär. Denna del av myten är så väl känt att ett hjärta genomborrat av en pil har blivit en symbol för kärlek och romantik.

Det finns en debatt inom mytologiska texter om Amors ätt. Den antika poeten Hesiodos, men förklarar i sin text Theogonin som Cupid skapades av både guden Kaos och jorden, arbetar tillsammans. I andra linjer och berättelser, är Cupido tilldelas Jupiter och Venus som föräldrar. I ännu en version av guds Linjen är Amor märkt som son till Nyx och Erebus.

Även idag Cupid oftast framställs som en KERUBISK fe ägnas åt att sprida kärlek och romantik, som han inte har en sådan pipig ren rykte bland de gamle. Snarare trodde Cupid vara en bad boy, ett problem maker. Förutom att vara lekfull, på grekiska och romerska mytologin var han också ganska nyckfull och perverst. Dessutom, hans förmåga att inspirera kärlek, trodde man, var tillsammans med hans förmåga att inspirera hat. Därför i många målningar av Cupid, bär han två darrar av pilar, en för varje ändamål.

Den vanligaste mytologisk berättelse där Cupido är historien om Amor och Psyche. Gudinnan Venus, svartsjuk Psyche, en vacker dödlig kvinna, frågar Cupid att använda en av sina pilar göra Psyche förälskad i den mest avskyvärda människa på jorden. I berättelsen, stinger Cupid misstag själv med pilarna och de förälskar sig i Psyche, därmed omintetgöra Venus plan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.