Vem är Beowulf?

Beowulf är hjälten och titel karaktären av en anglosaxisk episk dikt. Dikten var skriven i England, även om åtgärden är satt i Skandinavien. Beowulf är bland de viktigaste bevarade anglosaxiska litterära verk. Den sker i 5: e och 6: e århundradena CE, men är skriven någon gång mellan den 8 och 11-talen.

Enligt dikten Beowulf var son till en svensk, Ecgteow, men växte upp bland Götar. Ecgteow hade förvisats innan Beowulf föddes eftersom han inte kunde betala ett högt Mansbot , en typ av böter som ålagts dem som hade dödat en människa. Ecgteow sökte skydd hos den danske kungen Hroegar, som betalade sin Mansbot , sedan serveras under Götiska kung Hreeel. Ecgteow gift Hreeel dotter, och Beowulf var deras barn.

Beowulf började hans hjältemodiga fungerar som en ung krigare, när ett monster vid namn Grendel hotade Hreeel rike. Beowulf dödade monster, rippning av hans arm och firades av sina kollegor krigare som en hjälte. Följande natt, Grendel mor, som är anonym i dikten, kommer att hämnas hans död. Beowulf dödar henne också, med hjälp av en magisk jätte svärd, då tar Grendel huvud som trofé till Geatland.

Efter dessa äventyr, kämpade Beowulf för Götiska tronen längs sidan kung Hygelac. Efter Hygelac dog under en räd mot frankerna erbjöd änkan Beowulf tronen, men Beowulf minskat så att hennes son Heardred kunde efterträda sin far. Heardred dog senare i ett svenskt invasion, och Beowulf slutligen blev kung av Götar.

Beowulf hade styrt Gautum under 50 år när en drake hotade hans rike. Han kämpade draken och dödade den, utan också lidit dödliga skador. Innan de dör, profeterade han att svenskarna skulle återigen anfalla Götar. Han begravdes med sina män i en gravhög nära havet.

forskare menar att Beowulf är en blandning av saga och historisk verklighet, men ingen historisk gestalt har identifierats som den litterära Beowulf. En teori menar att han är samma siffra som B? DVARIANS Bjarke av skandinaviska lore, men denna idé är kontroversiell. Beowulf namn betyder ordagrant "bee-wolf", som kan referera till en björn, eftersom en björn är som en varg, eller en jägare, av bin. Därför är Beowulf förmodligen en litterär smeknamn snarare än det angivna namnet på en historisk kung.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.