Vem är Athena?

i den grekiska mytologin är Athena eller Athene en av de olympiska gudarna, vanligtvis numrerade i tolv, och liksom många av de olympiska gudarna-Ares, Hermes, Hefaistos, Apollon och Artemis-hon är ett barn av Zeus. Ibland kallad Pallas Athena, hon är vishetens gudinna liksom krig, och beskyddare av konsthantverkare, särskilt vävare. Hennes symboler är en uggla och hennes överinseende, eller sköld, som till slut höll huvudet av Medusa. I romersk mytologi, är hennes motsvarighet Minerva. En av de välkända myter om Athena innebär det sätt på vilket hennes födelse. Metis, vars namn betyder råd, var Athenas mor, och Zeus första gemål. När Zeus blev varnade för att en son skulle störta honom och hans egen familj historien skulle ha gjort något för att minska denna rädsla, han svalde Metis. Detta resulterade i både Zeus absorberar Metis vishet, och Athene satt fast inne i sitt huvud. I en version av historien, fann Hermes Zeus lider av våldsam huvudvärk och listade ut hur man löser problemet. Han hämtade Hefaistos, som knäckt Zeus huvud öppna med ett slag med sin hammare så att en fullt beväpnade Athena att växa fram. En annan myt handlar beskydd av staden Aten. Både Athena och Poseidon gjorde anspråk på staden, och en tävling för den äran att vara dess beskyddare tillkännagavs, med varje tävlande har en chans att tjäna medborgarnas lojalitet. Poseidon skapade en källa av vatten genom att slå jorden med sin treudd. Men det faktum att det var salt vatten har minskat dess värde. Athena, i sin tur valde att plantera de första olivträdet. Ser att detta en gåva försett dem med olja, ved och mat, valde medborgarna Athena, och namnet Aten gavs till staden. Den berömda Parthenon i Aten är ett tempel i hennes ära.

Athenas tävling med Arachne är en annan populär myt. Arachne var en oöverträffad Weaver-för en människa, är det. Folk förutsatte att hennes färdigheter måste ha kommit från att undervisas av Athena. Arachne, hävdade dock hennes present som hennes egen, och gav ut att Athena skulle komma och tävla med henne om hon vågade. Athena, i skepnad av en gammal kvinna, ger henne en varning och ger henne en möjlighet att ta tillbaka henne skryta, men Arachne förolämpningar henne istället. Athena uppenbarar sig, och de satte till vävning.

Arachne fräckt väljer bristerna med gudarna som hennes tema, och även om hennes vävning är med fel, drar hennes val av ämnen Athenas vrede. Athena förstör tapeten och bryter vävstolen. Arachne försöker hänga sig, men Athena är alltför snabba och förvandlar henne till en spindel så att hon kommer att väva och spinna utan upphör, och detta förklarar namnet arachnid.

Förutom dessa korta möten, former Athenas beskydd av Odysseus en viktig del av Odysséen. Det är hon, i skepnad av Mentes som visas i början av berättelsen och sätter Telemakhos bort om sökandet efter sin far.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.