Vad betyder jihad?

Jihad är det arabiska ordet för kamp eller strävan, särskilt i relation till att bli en bättre person andligen. Jihad är ibland kallas det sjätte pelare av Islam, eftersom det är allas ansvar i den muslimska tron att behärska tendenser som skulle göra dem mindre värda att Allah.

Jihad är också förstås ett heligt krig på uppdrag av islam. Detta har innebörden nära förknippade med terrorism. Enligt extremistiska åsikter, att offra sitt liv för islam betraktas som ett Jihad. Dessutom är skyddet av islam från inkräktare eller hot genom krig definieras Jihad också. Det sistnämnda innebörden väcker debatt och ibland rädd i dessa inte av muslimskt ursprung. För många människor som är islamiska, Jihad är en personlig kamp för att vara mer moraliska, i huvudsak, vara en god människa. Ens handlingar och gärningar, särskilt när det är svårt att utföra är handlingar Jihad. En kristen som liknar Jihad är idén om kriget mellan kött och ande, som ofta formulerad i "krigiska" termer. Folk talar om striden mellan längtan köttet de försöker förneka. Sådana saker som lust, girighet, frosseri och strävan efter makt måste vara dämpad för att gå denna väg för Kristus, enligt många kristna.

Jihad i dess mest grundläggande mening är samma kamp. Det är något av ett krig, och en helig en, utan att någonsin kräva beträda en fysisk slagfält. Det är istället människans kamp för att bromsa den profana så man kan tendera mot heliga. Jihad, för de flesta muslimer sker på en personlig nivå och inte uttrycks i en passiv sätt gentemot andra.

Islam betyder fred genom överlämnande eller överlämnande till Guds vilja. Detta innebär att alla medlemmar av islam praktiken dagligen Jihad mot att uppnå den fred. Inlämning medel tillåter Gud att vara dominerande, och hans vilja att vara överlägsen. Detta kräver lite ansträngning. Det är en intensiv debatt bland islamiska lärda och anhängare beträffande giltigheten av Jihad praktiseras genom verkliga krig. Några fördömer allt våld som inte är direkt självförsvar. Ändå Andra anser att Jihad med svärd, eller jihad bis Saif är ett acceptabelt och hederligt sätt att försvara hot mot sin religiösa sedvänjor eller frihet.

hävdas av dem som stöder fortsatt krigföring i Mellanöstern, att kränkningar eller hot av andra länder undergräver styrkan i islam och hotar den islamiska livsstilen. Det kan finnas viss giltighet i detta argument, eftersom västerländskt i ett land kan påverka religionsutövning.

De flesta argument för jihad med svärd är överdrivna eller bestickande. Mest moderata islamiska lärda och religiösa ledare fördömer Jihad riktad mot den oskyldiga, vilket är vanligt i terroristhandlingar. Ändå gjorde islam till makten genom Jihad av svärdet, i form av slag, samt genom fördrag.

The Golden Age av Osmanska riket kunde inte ha uppnåtts utan Jihad av svärd, eftersom det möjligt för islam att kontrollera flera länder. De flesta moderata muslimer anser dock att tiden för religiösa krig ska vara långt över och att Jihad i svärdet är betydligt mindre viktiga än den dagliga personliga kamp för att lämna in sig själv till Guds vilja.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.