Vad är undertext?

undertext hänvisar till ett underliggande tema eller ett indirekt samband mellan karaktärer i en bok, film, spel eller film. Undermeningen av ett verk är inte uttryckligen anges, men ofta har tolkats av fans. Undertext kan vara ett sätt för skapare av ett verk till relä ideal, principer, kontroversiella relationer eller politiska uttalanden utan alienerande tittare eller läsare som kanske försummar att idéerna eller tillbakavisar arbete. Som ett exempel, anser karikatyr Rocky Bullwinkle (1961-1973), svensk arch skurkar Boris Badjonov och Natasha Fatale. Samtidigt som vänder sig till barn på en nivå, var det också en politisk satir om det kalla kriget mellan Ryssland och USA, inlindad i undertext.

American Beauty (1999) var en film om en man går igenom medelålderskris, men undermeningen berättade en mycket djupare historia om den gradvisa upptäckten av egenkärlek, och godtagande av liv och död som lika vacker, djup och ömsesidigt ofrånkomlig.

Works of science fiction använder ofta undertext för att spegla sociala problem och rädslor genom att ersätta främmande kulturer eller teknik för mänskliga sådana. Exempel ET: The Extraterrestrial (1982) och 2001: A Space Odyssey (1968). ET spelas på vår rädsla för dessa skiljer sig från oss, medan 2001 spelas på vår rädsla för intelligent teknik.

På senare tid har undertext spelat en viktig roll i online fandom om TV-serier, filmer och böcker som når kultstatus. Undertext i det här fallet gäller vanligtvis i förhållandet mellan dramatiska tecken som fans antingen vill se tillsammans, eller att de tror subtextually porträtteras som i ett förhållande. Ett utmärkt exempel är kulten träff Xena: Warrior Princess (1995-2001), där Xena och hennes reskamrat, Gabrielle, smidda ett förhållande som gick långt utöver hjältinna och sidekick. Online fandom var så koncentrerad på det subtextual förhållandet mellan dessa två karaktärer, att författaren /tillverkare av showen visserligen började skriva i undermeningen avsiktligt. Andra fandoms, likt Star Trek Voyager (1995-2001), såg också massor av romantiska undertext mellan kapten Kathryn Janeway och Borg /Human Seven of Nine. Men i detta fall undermeningen inte föreföll vara avsiktligt matas eller ens erkänner showen. Undertext kan också tolkas eller inbillade mellan motsatta könet tecken, till exempel i fallet med X Files (1993-2002) tecken, Mulder och Scully. En slutlig definition av undertext handlar om konsten att skriva dialog, vare sig för sidan, steg eller skärm. Experter påpekar att i verkligheten vara människor sällan säga exakt vad de betyder, och dialogrutor skrivit alltför tydligt (kallat "på näsan" skrift) låter högtravande och falskt till örat.

Antag exempelvis "Tom" bara gick igenom en omtvistad upplösning med sin hustru. Hon stormar ut som telefonen ringer. Tom ryck luren för att upptäcka att det är hans vän, Ray, som frågar oskyldigt, "What's up?" Utan att tillämpa undertext, kan Tom svarar: "Ja, jag är arg och upprörd. Min fru och jag bara hade en fruktansvärd kamp och hon lämnade. Kanske för gott. " Med undertext tillämpas Tom kan nita hans käke och hantera, "Inte mycket. " Användningen av undertext drar betraktaren eller läsaren djupare in i karaktär och historia. Ett av kännetecknen för en bra författare är en dialogruta rik på undertext.

Vare Penning dialogruta eller forma ett tema eller relationer, vare sig det är målmedveten, föreställde upptäckte väg eller utvecklats över tiden, lånar undertext verkliga känslomässiga och intellektuella djup på varje dramatiska eller litterära verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.