Vad är persiska?

Persiska är det språk som oftast talas i Iran. Det härrör från indo-iranskt språk, och det är oftast kallas persiska istället för persiska, eller Parsi av västeuropeiska och nordamerikanska engelska högtalare.

persiska som ett språk är uppdelade i flera perioder språkets utveckling. Gamla persiska eller Fornpersiska talades från ca 500-300 f. Kr. . Medelpersiska daterar från ca år 300 f. Kr. till 800 e. Kr. . Nypersiska har talats sedan omkring 800 CE.

Modern persiska har påverkat många andra språk, särskilt inom det geografiska område nära Iran. Band till Persiska kan noteras på turkiska och azerbajdzjanska, bland annat. Som väl är persiska uppenbarligen nära besläktat med hindi.

Persiska har sex huvudsakliga vokaler och tjugotre konsonanter, som skiljer sig från engelska alfabetet. Substantiv som i modern engelska, saknar kön. Persiska tenderar att strukturera meningar som ämne, prepositional fas, objekt och slutligen verb. Detta skiljer sig från ämnet, verb och objekt byggande av engelska. Vidare bygger persiska mest på resultaten till förändring ord, snarare än prefix. Engelska används många suffix och prefix ändra betydelser, spänd, eller ett ord från substantiv till verb och adjektiv.

Modern Persiska visar påverkan från andra språk. Persiska kan innefatta ord från franska, engelska, arabiska och turkiska. Framför allt tekniska och vetenskapliga språket kan bedömas på lån till persiska. har Några ord från persiska övergått till det engelska språket. Till exempel orden lönnmördare, ängel, citron och julep alla härrör från persiska. Mer Persiska ord migrera till det engelska språket i synnerhet med hjälp av Fingilish eller Penglish. Detta är Persiska skrivs med det latinska alfabetet. Det används ofta i tillämpningar av Internet, som mail och chatt. Liksom kan textilen göras i Penglish.

persiska influenser klart arabiska eftersom det var en gång det huvudsakliga språket som används i handeln när den persiska världen var framstående. Osmanska riket används persiska, liksom många andra. Persisk litteratur, ofta skriven i Gamla eller Mellanöstern Persiska är uppskattad av många.

Några välkända exempel på verk skrivna på persiska omfattar Rubaiyat och den vackra och spirituella av Rumi, som hjälpte fann sufi trosstruktur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.