Vad är franska?

Franska är ett romanskt språk som talas i hela världen med mer än 260 miljoner människor, vilket gör den 5: e mest talade språket, och den 3: e mest talade av de romanska språken-bakom portugisiska och spanska. Det har ibland ansetts vara den "språk i världen", men på senare år engelska på något sätt ersätts denna roll. Franska är officiellt språk i Benin, Burkina Faso, Burundi, Kanada, Centralafrikanska republiken, Tchad, Komorerna, Kongo, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Guinea, Luxemburg, Madagaskar, Mali, Monaco, Niger, Rwanda, Senegal , Seychellerna, Schweiz, Togo, och Vanuatu. Det är också utbrett i många av Frankrikes gamla territoriella innehav, däribland Laos, Kambodja och Vietnam.

Franska är kopplade till andra romanska språk, som talade italienska, spanska och portugisiska tungor. Det härstammar från latinet, och därmed delar en stor ordförråd och grammatik med andra Latin-derived språk. Även franska är vanligtvis inte begriplig utan undersökning talar andra romanska språk, eller vise versa, ofta nog ord kognater att ge en mening att härledas.

Franska är ett av de lättare språk för engelska som modersmål att lära sig, på grund av det stora antalet kognater och relativt enkel grammatik. Franska starkt präglat det engelska språket under och efter den normandiska erövringen av England, och som en följd engelska finner flest kognater med franska bland de romanska språken.

Utanför Frankrike, Franska är mest utbrett i Kanada. Mer än 10% av världens fransktalande bor i Kanada, merparten av dem är bosatta i provinsen Quebec. På grund av dess utbredda användning, och ganska högljudd politiska grupper är franska officiellt språk vid sidan av engelska i Kanada, och alla produkter och skyltar skall tryckas på både franska och engelska. I provinsen Quebec är franska det enda officiella språket, och har haft denna status sedan 1974.

Under en lång tid, franska sågs, vid sidan av latin som språk i internationella lärande, och många vetenskapliga artiklar och tidskrifter har publicerats på franska. Det sågs också som kulturspråk, och en stor författare-även de som talade engelska inföding-sammansatt stora verk på franska språket som huvudsakligt språk. Faktiskt den term vi använder för att beteckna ett språk som används av ett stort antal talare som inte delar ett modersmål, lingua franca , betyder helt enkelt "franska språket".

Efter tillkomsten av USA som ett globalt företag och vetenskapliga makt i kölvattnet av andra världskriget, har engelska långsamt ersatt franska på många håll som lingua franca av den vetenskapliga och företagens världar, med kinesiska och japanska också komma fram snabbt. För många inom konst, men är franska fortfarande ansåg att önskat språk. Franska har också ett rykte som "kärlekens språk", eftersom det fanns en jämnhet och rikt modulerad arten av ljud. Det sägs ofta att poesi känns mer naturligt på franska, på grund av mätaren språket tenderar att följa och meningar som passar de flesta naturligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.