Vad är ett verb?

Ett verb är ett ord som används främst för att ange en typ av åtgärder, såsom att flyga eller önska , men kan också användas för att beteckna ett allmänt tillstånd av tillvaron, som att leva . Det finns också en speciell typ av verb, känd som en copula eller länka verb, som hjälper till att beskriva föremålet för den meningen, snarare än beskriva en handling. Det främsta exemplet på detta i engelska är verbet att vara som vanligtvis används i rollen som länkar verb. Ett verb är ett av de grundläggande byggstenarna i en mening i de flesta språk, och de flesta grammatiska meningar som kräver minst ett substantiv i egenskap av ett ämne och ett verb för att ange en åtgärd. P

verb kan böjas, vilket innebär att verbet ändras på något sätt att ange något om meningen verbet är en del av. Ett verb kan böjas för att beskriva nästan vad som helst. Några vanliga böjningsformer listas nedan.

Tense anger den tid under vilken verbet äger rum. Engelska detta oftast skiljer mellan det förflutna, nutiden och framtiden. Om du t. ex. använder samma substantiv och samma verb kan vi inflect verbet i följande mening att beskriva tre staterna i tid: Kvinnan satt på stolen eller Kvinnan sitter på stolen eller Kvinnan sitter på stolen . Vissa språk kan också skilja mellan avlägset förflutet, nära förflutna och närvarande, mellan dåtid, nutid och framtid, eller avlägsen framtid, och så vidare. Vissa kanske gör ingen skillnad genom böjning, i stället använder adverb eller medhjälpare-till exempel har engelska faktiskt inte inflect mellan nuvarande och futurum, vi använder en modifierare, som i sitter / kommer att sitta exempel.

Aspect beskriver något om internaliserad typ av verbet. Detta kan skilja mellan progressiv och icke-progressiv-till exempel kunde vi inflect meningen jag plocka upp hinken betyda du plockar upp hink evigt, eller bara vid en bestämd tid varje dag, eller bara en gång, eller som en upptakt till några ytterligare åtgärder, och så vidare. Det kan skilja mellan en statisk och dynamisk stat-ett särskilt i motsats till en föränderlig en-som på arabiska rukubun , i statiskt tillstånd som betyder 'rida', och i dess dynamiska tillstånd som betyder ' att montera ".

Mood ger verbet relation till uppsåt eller verklighet. Engelska använder inte många stämningar, men den använder vägledande, beskriver fakta och åsikt som i Ursula satte , det tvingande, beskriver kommando eller förbud som i Ursula, sitta ner , och konjunktiv, vilket är ganska öppen, inklusive teoretiska händelser, åsikter, känslor eller förfrågningar, som i Jim föreslog Ursula sitta ner . Andra språk utnyttja en negativ stämning, istället för att använda en särskild ord, såsom inte , som skulle vara något som Ursula inte-sitta ner , och vissa har en opative humör uttryckte förhoppningar och önskningar, som i klassisk grekiska vill att Ursula skulle sitta ner .

Object hjälper till att skilja mellan transitiva, intransitiva, och reflexiva former av ett verb. Ett transitivt verb verkar på syftet med meningen, ett intransitivt verb enkelt handlingar, och reflexiva verb agerar i frågan. På engelska, de flesta verb har minst en transitiv och en intransitiv form, och ordet är oftast densamma.

Voice visar var verbet är fokuserad. Den mest grundläggande distinktion av tal mellan aktivt ämne fokuserade meningar såsom jag kokade broccolin , och passiva objekt fokuserade meningar såsom broccoli kokades av mig . Som ni ser, på engelska, är rösten mycket sällan böjs, och i stället anges med ordföljd och prepositioner. Voice kan också ta en "middle" form, som på sanskrit-på engelska, vårt bästa exemplet är det inkoativa, ett verb som verkar aktivt, men visar en passiv åtgärd, såsom broccoli kokas på pan .

Övriga typer av verb böjningsformer som används i olika språk omfatta visar relationer , som inflecting verb på japanska att ange nivåer av respekt för en person, nivåer av säkerhet i ett visst uttalande av högtalare, och villkorlig klausuler såsom Om jag kör .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.