Vad är en vokal?

En vokal är en typ av ljud som det inte finns någon nedläggning av halsen eller munnen på något ställe där vocalization inträffar. Vokaler kan jämföras med konsonanter, som ljud, om det finns en eller flera punkter där luften står stilla. I nästan alla språk, att ord innehålla minst en vokal. Även ett ord kan bildas utan konsonanter-såsom de engelska orden I eller sätt -inga ord kan bestå av enbart konsonanter, utan en vokal.

vokaler i många språk är inte avgörande för den allmänna betydelsen av ordet. Snarare en vokal på dessa språk-av vilka många är semitiska språk-fungerar mer att ge en tydlig brytningspunkt än att skilja ordet från andra olika ord. En parallell till detta i engelska kan ses i exemplet med dyka och duva eller låg och lögn , i som kärnan ordet är densamma, men de ändrade vokalen betecknar spänd. Språk som har denna typ av struktur ofta inte ens märke alla sina vokaler i skriven text. Både arabiska och hebreiska är bra exempel på detta, om märkning av många vokaler är onödig skriftligen. Eftersom en vokal hänvisar till en viss typ av ljud, ortografiskt några bokstäver kan representera en konsonant i vissa fall, och en vokal i andra. Engelska ser vi detta med bokstäverna y och w som oftast används för att göra konsonant ljud, men kan också användas för att representera vokaler. När det gäller y , till exempel, kan vi jämföra dess användning i orden borta och dag . I ordet borta fungerar den distinkta som en konsonant, med mitten av tungan blockerar luftflödet på ena sidan genom att trycka på paletten i munnen-i vad som kallas en palatal approximant . I ordet dag , å andra sidan är det bildar en vokal ljud besläktad med om ordet var skrivna på engelska som dei . I Vid w , skulle vi titta på orden woo och hur . I ordet woo , är bokstaven fungerar som en konsonant, med baksidan av tungan blockerar luftflödet på ena sidan genom att trycka på paletten i munnen-vad som kallas en labiovelar approximant . I ordet hur , fungerar den som en vokal, som kan representeras på engelska skriftligen hao .

På engelska finns det fem bokstäver som alltid utgör en vokal när skrivet: en , e , i , o , och u . Dessa fem bokstäver utgör mer än fem vokalljud, dock beroende på ordet, eller om de kombineras med andra vokaler. Jämför skrivelsen en i ord hatt och hata som ett av många exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.