Vad är en ordlek?

Om du någonsin hört en knock-knock skämt, ett "Little Mary" eller "Tom Swifty" historia eller en "daffynition" av ett vanligt ord, har du upplevt ibland stöna-inducerande form av humor som kallas pun . En vits är inte alltid tänkt att vara humoristisk, men det är tänkt att vara en smart ordlek. Ur litterär synpunkt är konsten att skapa en ordlek också kallas PARONOMASI , men detta ord har fallit i onåd i modern tid. En ordlek kan byggas på flera olika sätt, baserat på den mening eller Sonics av de berörda ord. Ord kan låta lika men har helt klart olika betydelser, som "jeans" och "gener", eller de kan stavas lika men har två eller flera definitioner, liksom ordet "klubb".

A knock-knock skämt är humor beror mycket på användningen av en ordlek: "Knock, Knock. " "Who's there?" "Orange". "Orange vem?" "Orange ni att släppa in mig?" Ordet orange låter väldigt likt en minskad är inte , så det dåliga skämtet är homophonic . Andra knock-knock jokes använda dubbla ljud av vanliga ord som en del av set-up och punchline. En vits är vanligtvis levereras utan stora gester eller bygga upp, utan mer som ett smart skämt eller citat. Därför har de flesta knock-knock jokes är barmhärtigt kort.

En bra ordlek hänger ofta på dualiteten av mening finns i många ord. På tv-serien "Frasier", värd huvudrollen ett möte med sin något tvivelaktiga fan club. Hans bror Niles introduceras till gruppen, varpå han infall "Efter att ha träffat er alla, sorta Jag önskar jag hade en klubb själv. " Den humor som pun kommer från den dubbla betydelsen av ordet club . Även Frasier betydde det i betydelsen en grupp, Niles skickligt tvinnade det innebära en verklig tunga vapen. Framgången för en ordlek beror till stor del på skärpan och skicklighet av ordlekar. En ordlek som är alltför uppenbart framkallar vanligtvis en suck från publiken.

Det finns en rad berömda citat som används i form av en ordlek för sin humor. President Harry Truman var känd för att bjuda in folk till sitt hemland för att ta prov hans hustrus matlagning, säger "Missouri älskar sällskap. " Författare Oscar Wilde var känd för sin användning av ordlekar för att mjuka upp hans ofta frätande synpunkter. Wilde en gång beskrivit arbetet som "förbannelse dricka klasser", som skickligt spelade ut dualiteten av "arbetarklassen" och "glas dricka. " Komikern Groucho Marx använts för att ansöka han gick Elefantjakt i Alabama, där "betar är lösare. " Detta var en ordlek på liknande klingande Alabama stad som heter Tuscaloosa.

En ordlek kan köra allt från obskyra till helt uppenbart, men bättre versioner av ordlekar tenderar att överleva från generation till generation. Författare från Ambrose Bierce till Jeff Foxworthy till Dave Barry har alla skapat humoristisk lexikon baserade på faktiska ord med fiktiva definitioner eller påhittat ord med riktiga definitioner. Dessa samlingar påpeka inneboende humor av en väl utformad pun. Medan vissa anser vara en vits att vara en av de lägsta formerna av humor, andra applåderar den uppfinningsrikedom och kunskaper i det språk som visas i en god litterär pun.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.