Vad är en genre?

Medan den franska termen genre kan användas för att ansöka till en "snäll" eller "typ" av nästan vad som helst, det är oftast används i kategorisera berättelser. Historierna behöver inte berättas på prosa form heller, genre kan gälla TV, film och teater också. Detta är bara den vanligaste användningen. Kategorier av facklitteratur böcker, liksom humor, aktuella händelser och True Crime är lika värda genren åtskillnad mystik och drama. Det finns även genrer som poesi, måleri och skulptur. Man kan gå så långt som att säga att stilar arkitektur kunde kallas genrer. Vad gör genren konceptet så mycket mer regelbundet används för att beskriva kommunikativa konsten strävanden? Med ett ord, dess användbarhet. Länge sedan, när en person först upplevt en viss typ av bok eller spela och ville veta mer om det, skulle hon vara i händerna på word of mouth och visdom hennes bibliotekarie, bok säljare eller annan expert på området. Ange begreppet genre.

Genre är inget annat än en lös, fuzzy logic sätt att kategorisera dessa saker. Vem drar nytta av att ha ord som Mystery, västra, Regency romantik och thriller i ordförråd av litteratur och berättande? Publik, helt säkert. De kan nu hitta det de söker, för att inte nämna få en känsla av gemenskap från insikten att det finns andra där ute som har samma smak i berättelser.

Publiken är inte de enda som gynnas av genre. Varje person i kedjan från författaren till förlaget till bokhandeln ägare förmåner när efterfrågan på en viss typ av berättelse kan identifieras fyllas, och marknadsförs till. Som publik smak utvecklas, kan det bredaste gäller genre räcker inte längre. Har dina läsare gillar mysterier i allmänhet, eller bara "mysiga mysterier"? Spekulativ fiktion är ett område där dessa indelningar av genre i subgenre har mångdubblats gillar Star Trek Tribbles. Några av de mer populära subgenres av science fiction är fantasy, space opera, post-apokalyps, och urban fantasy.

Det har även varit en definition skapas för en genre verk att glida mellan stolarna, och tycks flöde oberoende längs en kurs undefined efter genre konventioner. Vi kallar denna genre av genreless berättelser slipstream .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.